У емисији “Др Душко Кузовић – Време је да се Путин изјасни!?” на Јутјуб каналу Балканска Оштрица, архитекта Душко Кузовић, коментарисао је актуелна политичка дешавања.

Издвојили смо део везан за Косово и Метохију.

Кузовић потсећа на Окрули сто одржан априла ове године поводом 11 година од потписивања Бриселског споразума.

“21. априла Срби са Косова и Метохије су оргнизовали округли сто на коме су позвали десетак, дванаест људи који су изнели своје виђење тренутне проблематике Косова и Метохије. Ето имао сам срећу да је моје излагање прилично добро примећено од стране од Срба са Косова и Метохије, грађана који су пратили у истој сали.”

Политика према Косову и Метохији се мора променити

Како каже Кузовић: “Суштина је следећа, да једноставно политика према Косову и Метохији се мора променити. Косово и Метохија није само наш културни проблем, или културне културно језгро. То није само наш сакрални простор, одатле потиче наша православна црква, то није само део наше културне баштине, то је и економско питање. Познато је да на само један од три оверена басена, постоје оверених резерви за 14 милијарди тона. Да преведемо то на Колубару. Колубара ради 70 година и снадбева преко 40% струје Србије и један блок је радио и за Хрватску и они нису за 70 година потрошили милијарду. А на једном од три оверена налазишта постоји 14 милијарди тона. То је 14 пута 70 година, само угља. Када би то претворили у струју или све остало, онда би било јасно колико то вреди и колико то може да допринесе грађанима.

Према томе, питање Косова и Метохије мора се потуно реформатирати. Морају се довести нови људи који ће да воде тај проблем и ја мислим да мора да се прекине са том политиком која се практично води мање више од 1945. године. Где од зла оца и од горе мајке се додељују политичари који воде ту тему и они једноставно тако се и односе. Зато ми имамо један перманентан пад свега тога, али то најпре треба да забрине грађане Србије, који једноставно треба да се осећају опљачкано. Сваки човек у Србији, губитком Косова је опљачкан за 500 000 евра. Да не говоримо о неким другим стварима и последицама питања Косова. Значи, о томе треба разговарати на сасвим један другачији начин.”

Оставка владе и трансфер власти

“Евидентно је да постојећи режим на челу са Александром Вучићем није у стању да води тај проблем. Видели смо до чега је довео и претпостављам да је свима јасно и зашто га је довео до ове тачке и да то треба речи, доста. Зато сам позвао Александра Вучића да да оставку и да преда документа и да једноставно прекине да буде тај који ће да иницира промену на боље у овом друштву. Ја сам свестан да он није у стању да то уради. На крају крајева ови избори и понашање амбасадора Хила су само то потврдили. Мислим да смо код Вас то већ два- три пута говорили у задњих годину дана, да би се он и повукао са тог места, али они који су га довели на то место кажу “слушај брале, ићи ћеш кад ти ми кажемо и у оном стању које ти ми одобримо”. Па макар то било и са ногама напред. Значи, једноставно, они који су га довели, они ће га и пустити са власти када буду они хтели. То је више него јасно. Значи то је једна Фаустовска прича где је неко, или како код нас кажу “дала баба динар да уђе у коло, а онда нуди три, четири, пет динара само да је неко пусти из кола, али је нико не пушта, већ је добро држе за руке.

Позвали смо владу Србије да једноставно поднесе оставку и да изврши миран трансфер власти између постојећих вршиоца дужности министра, ја мислим да су то само лица која рентирају свој матични број. Ништа више, они се чак ништа и не питају, они само потписују оно што им се каже. И да омогуће да дође влада које ће да направи пресек стања, која ће да утврди колико стварно дугујемо, шта од уговора је потписано, шта можемо да прихватимо, шта не и која ће за годину дана да организује нове демократске изборе у Србији и да направимо практично један ресет. У исто време јасно смо им саопштили да и председник републике и сви министри да требају да буду толико храбри, кад су већ били оволико храбри, и да изађу на народни суд и да једноставно докажу своју невиност или са друге стране да држава, народни суд докаже њихову кривицу. Значи, једино што им можемо обећати, то је праведно суђење. То је одприлике један био пакет” објашњава Кузовић.

Прогласити окупацију Косова и Метохије

“Позвали смо Скупштину Србије да прогласи окупацију Косова и Метохије. А уколико Скупштина Србије не прогласи окупацију Косова и Метохије, то значи и да је Скупштина окупирана. Позвали смо народ да се организује на народној Скупштини, на народном збору и да прогласи окупацију целокупне територије Републике Србије.

Поставља се питање, па ко је окупатор Косова и Метохије, окупатор дела Републике Србије, дела Републике Србије, територују Косова и Метохије, су све државе које су доле отвориле амбасаде. Значи, оне државе које су отвориле своје амбасаде а не канцеларије за везу, те државе су практично признале отцепљење дела територије Републике Србије без сагласности централе. Значи то су они. Даље, ту је УНМИК, КФОР, због тога што су далеко изашли из мандата и већина тих земаља које су доле послале своју војску, или ЕУ, ЕУФОР, који су предали, практично, велики део овлашћења, чак и велики део објеката који су у власништву Републике Србије. Преко њих је извршен трансфер, од власништва Републике Србије ка сепаратистичким властима.

Тако да је то од прилике био основни концепт који смо изложили и видим да је то добро примљено од стране Срба са Косова и Метохија, како оних који се налазе у логору, унутар тих привремених граница Косова и Метохије, тако и оних који су већ избегли и који се налазе у Републици Србији”, рекао је Кузовић.

Српско национално веће Косова и Метохије, Српски национални форум и Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ организовали су округли сто на тему „Косово и Метохија – између окупације и (веле)издаје – од политичке до кривичне одговорности државног врха Републике Србије, априла ове године.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *