ВисокоВисоко

Злочини у Високом су назив за етничко чишћење са елементима геноцида над србским становништвом почетком деведесетих година 20. века које су организовале и извршиле муслиманске цивилне, полицијске и (пара)војне структуре по налогу централе странке СДА у Сарајеву.

Све је рађено према начелима Исламске декларацие Алије Изетбеговића из 1970. године.

Високо jе градић у централним деловима Босне и Херцеговине, удаљен свега 30 км северо-западно од Сарајева, који се налази у долини реке Босне.

Током босанско-херцеговачког рата 1992- 1995 хиљаде Срба са подруча височке општине jе прогнано, убијено, опљачкано, силовано, утамничено у логорима и сл.

У граду Високо постојало je најмање 13 муслиманских концентрационих логора 1992-1996, од којих jе најпознатији у касарни “Ахмет Фетахаги”, кроз који je прошло више стотина Срба који су били изложени стравичним психо-физичким тортурама од стране муслиманских стражара.

О свему овоме jе сачињена обимна документација, која je након завршетка оружаних дејстава у Босни и Херцеговини достављена тужилаштву БиХ које годинама намерно врши опструкцију над тим предметима, док Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу није био заинтересован за ове случајеве.

После потписивања Дејтонског мировног уговора чиме je завршен рат, МЗ Чекрчићи je постала део муслиманско- хрватске Федерациіе, што jе био наставак геноцида, jep некадашни становници нису могли да се врате својим огњиштима.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *