Почетком маја, чланови тзв. странке Аљбина Куртија учествовали су на парламентарним изборима у Северној Македонији док ће 2. јуна на локалним изборима у Србији двоје његових саветника учествовати на локалним изборима у две општине са албанском већином, Прешеву и Бујановцу, пише Радио Слободна Европа.

Познаваоци политичких прилика у региону окарактерисали су овај Куртијев потез као “тенденцију да се прошири утицај Албанаца у региону”, али и као покушај “раздвајања албанског друштва”.

Курти је у четвртак присуствовао митингу Партије за демократско деловање у Приштини. Његова саветница Ардита Синани у трци је за градоначелницу Прешева, док је саветник Бесника Бислимија Рагми Мустафи кандидат за градоначелника Бујановац.

Курти је позвао бираче у Прешеву и Бујановцу да подрже ова два кандидата.

Партију за демократско деловање, која делује у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа, у Скупштини Србије представља лидер странке Шаип Камбери.

Из ове странке поручују да за Албанце из тзв. “прешевске долине” постоје два пута: “или да следе политику Београда или Приштине”. Изабрали су Приштину.

“Приштину сматрамо главним градом Албанаца. “Премијера Косова” сматрамо премијером. За нас је то више него јасно. За остале… Надам се да ће и они разумети”, рекао је Мустафи за РСЕ.

Синани је одбила да говори за РСЕ, али је у свом обраћању на скупу Куртија ословила са “премијером Албанаца прешевске долине”.

Албанске странке у Прешеву ће се такмичити са шест изборних листа, а у Бујановцу са четири.

Неки од њихових представника рекли су да им је сарадња са сепаратистима на Косову и Метохији од виталног значаја, без обзира на то ко је на челу тзв. владе у Приштини.

Из Београда нема никакве реакције на овакве противуставне изјаве!


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *