Тврдња угледног америчког економисте Џефрија Сакса да је циљ НАТО агресије на СРЈ био отварање НАТО базе на Косову и Метохији је мало упрошћена, али симболички тачна изјава, јер се радило о војно-политичком освајању простора и припреми за оно што ће касније уследити са Русијом, а не о хуманитарној интервенцији, рекао је аналитичар Драгомир Анђелковић.

Анђелковић је оценио да је, осим врло битног успостављања базе, за НАТО било много значајнија жеља да, уочи 75 година од формирања ове војне алијансе, потврди своју функцију и оправда постојање и након Хладног рата.

 “С друге стране, НАТО силе су желеле да потпуно покоре наш простор, спремајући се за наставак свог продора на исток, односно припремајући се за оно што ће касније уследити са Русијом. Припремали су се да “потпуно затворе” Балкан, да га покоре до краја” –
рекао је Анђелковић.

Он је истакао да америчка и НАТО агресија на Србију несумњиво није била у функцији заштите Албанаца јер они нису били угрожени да би Алијанса имала разлог да интервенише.

– Никаквог погрома над Албанцима није било. Злочини који су се дешавали интензивирани су када је почела НАТО агресија и тад је тога било са обе стране, али прије НАТО агресије никаквих масовних покоља нема, што је касније доказано јер све оне приче о масовним гробницама нису потврђене – био је сличан број убијених на обе стране – указао је Анђелковић.

Снимак на коме Сакс каже да је циљ НАТО агресије на СРЈ био отварање НАТО базе на Косову и Метохији:

Бомбардовали смо Београд 78 дана. Апсолутно лош потез. Бомбардовали смо једну престоницу Европе 78 дана”, рекао је он Такеру Карлсону.

На питање шта је био циљ, Сакс одговара:

“Циљ је био да се разбије Србија и да се креира нова држава – Косово – где имамо највећу војну базу у Југоисточној Европи. Направили смо базу Бондстил тамо јер смо желели базу у Југоисточној Европи”, рекао је Сакс.

Карлсон се на то надовезао питањем: “Зар циљ није био да се спаси муслиманско становништво?”, на шта је Сакс дао јасан одговор.

“Циљ је био да се спасу амерички индустријски војни комплекси” поручио је Џефри Сакс.

Након констатације водитеља да су њихове снаге убијале невине грађане и уништавале градове.

“Знате, било је тужно. Али ми радимо много тужних ствари и много деструктивних ствари, почињемо много ратова. Ми смо земља вечног рата”, рекао је и опет на ироничан начин поручио “ми не гледамо назад, не би требало чак ни да причамо о овоме”.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *