Марк Ланкастер/ Фото: ВикипедијаМарк Ланкастер/ Фото: Википедија

За Парламентарну скупштину НАТО која је недавно у статус придруженог члана унапредила Скупштину тзв. Косова, припремљен је извештај који открива намере Северноатлантске алијансе према Србији. Чини се да је и више него очигледно да запад жели да изазове још један рат на Балкану и да отворено показује непријатељство према Србима.

Извештај под називом “Западни Балкан: нови безбедносни изазови на прагу НАТО-а” саставио је енглески лорд Марк Ланкастер. У њему се предлаже ограничавање постојећих овлашћења Републици Српској до непрепознатљивости и дају нове идеје о сарадњи тзв. Косова и НАТО-а.

Документација је јасна: НАТО намерава да се обруши на Србију, и то не само по питању Косова и Метохије, већ и Републике Српске.

Србија под притиском

У тачки 78 извештаја наводи се да НАТО савезници, Европска унија и њихови партнери “морају да наставе да врше одговарајући притисак на Београд и Приштину да одблокирају дијалог”, све у циљу нормализације односа. Ипак, приметно је да се од Приштине не тражи да призна Београд, већ обрнуто, што јасно указује на то ко је мета притиска.

Украјински модел за БиХ

Извештај лорда Ланкастера садржи и иновативне идеје, попут “украјинског модела” за БиХ. Овај модел подразумева централизацију БиХ и утапање Републике Српске у ову државу, што би резултирало нестанком српске стране из политичког живота. Овакав план би укинуо и последње остатке права вета који Србима омогућавају да бране своје интересе.

Извештај недвосмислено открива непријатељски став према Србима. У тачкама 26 и 28, Република Српска је означена као препрека НАТО интеграцијама БиХ, што указује на намеру алијансе да нађе начин да елиминише ову “препреку”. Ланкастер предлаже да се мисији ЕУФОР-а у БиХ обезбеде средства и буџет како би се супротставили “опасним трендовима” у земљи.

Косовске оружане снаге

Посебно поглавље извештаја посвећено је Косовским безбедносним снагама (КБС), које су, упркос међународним споразумима, трансформисане у оружане снаге. НАТО савезници се позивају да размотре чланство тзв. Косова у НАТО програму Партнерству за мир, што ће омогућити бољу платформу за сарадњу.

Борба против утицаја Кине и Русије

У извештају се наглашава и потреба да се сузбије утицај Кине и Русије на Западном Балкану. НАТО савезници сматрају да је Кина главни такмац, а да је Русија политички највише повезана са Србима. Односи Москве и Београда, као и чврсте везе Русије и Српске, представљају препреку за НАТО планове.

Извештај лорда Ланкастера отворено показује непријатељство НАТО-а према Србима и њиховим интересима. Док је Запад спреман да користи сва расположива средства за остварење својих циљева, Србија и Република Српска се суочавају са озбиљним изазовима. Чини се да је НАТО спреман да поново изазове нестабилност на Балкану, користећи своју моћ да намеће решења која су против интереса српског народа.

Ставови и предлози изнети у овом извештају су више него јасни показатељи да западне силе отворено раде на дестабилизацији региона и изазивању нових конфликата. Србија и Република Српска морају бити спремне да се суоче са овим изазовима и бране своје интересе на свим пољима.

Извор: Милутин Недељковић / Васељенска


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *