CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 95

Србија се борила против највећих империја, једина империја против које су се борили Албанци, хрвати и исламисти, и то као вазали, је Србија.

Када је агресор после 45 дана неуспешних напада схватио да није могуће створити мостобран на простору Кошаре – Батуша и продор према Јабланици, одлучује да тежиште копненог напада преусмери преко Паштрика ка Врбничком правцу.

Ту брижљиво испланирану и најамбициознију операцију, означену шифром Стрела, нападачи почињу 26. маја 1999, у пет сати ујутро, на фронту ширине око шест километра, с тежиштем на правцу Горожуп –Планеја. Први ешалон од 4000 до 5000 терориста, кога су подржавале артиљерија албанске војске и авијација НАТО-а, имала је циљ да енергичним нападом избије у долину Дрима, прошири коридор ради убацивања јачих снага, пресече комуникацију Призрен – Ђаковица и створи мостобран за продор у унутрашњост Космета.

Правац главног напада агресорских снага од Врбничког језера до врха Паштрика и по дубини до Планеје бранило је 450 војника и старешина 549. моторизоване бригаде, које су подржавале батерија хаубица 122 мм, две батерије хаубица 155 мм и батерија вишецевних бацача ракета 128 мм.

У рану зору 26. маја хаубице и минобацачи са територије Републике Албаније гранатирале су положаје батаљона 549. моторизоване бригаде и то од првих борбених линија па до Планеје.

После артиљеријског, кренуо је и жесток пешадијски напад кроз јаруге, увале и густо шипражје. Војници и старешине призренске бригаде вратили су их прецизном стрељачком паљбом и употребом ручних бомби назад.

Водила се битка са блиског одстојања од двадесет метара. Око пола десет започео је и напад на караулу Горожуп, која је у том моменту била само гомила камења, пошто су је авиони НАТОа још раније разрушили.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *