Парламентарна скупштина НАТО-а: Кфор договорио повлачење нападача из Бањске у Србију Милану Радојчићу дозвољено да побегне са КиМ

У извештају Комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине Северноатлантске алијансе (НАТО), о којем се расправљало у Софији, наводи се да се мисија Кфора на Косову и Метохији, 24. септембра прошле године, сагласила са нападачима који повукла се у манастир Бањска на северу Косова, то повлачење на територију Србије, пренели су приштински медији.

„Званичници КФОР-а су преговарали о повлачењу остатка групе у околне шуме, где су нестали. Сепаратистичке власти на Косову и Метохији верују да се потенцијално стотине других нападача крило у шумама између Бањске и границе са Србијом, а откриле су и велику залиху оружја.

Пронађене су противтенковске ракете, минобацачи, противтенковске мине и 24 возила, од којих је једно оклопно“, наводи се у извештају НАТО-а који преноси приштинска телевизија Клан Косова.

Бивши британски министар одбране лорд Марк Ланкастер, који је известилац за западни Балкан, говорио је о извештају Међународне кризне групе и улози Милана Радоичића, вође оружаног напада на Бањску, који је проглашен персоном нон грата у САД и Велике Британије. У документу је детаљно описана историја сепаратистичког “Косова” и проблеми са Србијом, а посебна пажња посвећена је северу Косова и Метохије.

„У средишту спора су два кључна питања: непризнавање (и активна међународна кампања против признавања), начини и средства интеграције српског становништва “Косова” – посебно у четири северне општине које се “граниче” са Србијом, где Срби чине око 90 одсто становништва. Четири општине су и даље делимично под контролом Београда, док “Косово” настоји да потврди суверенитет над целом својом територијом“, наводи се у извештају.

Седница Комисије за одбрану и безбедност одржана је првог дана Парламентарне скупштине НАТО-а, на којој је у понедељак на дневном реду да се статус сепаратистичке тзв. скупштине “Косова” унапреди са посматрача на придруженог члана, чему се противи српска делегација коју је предводила народна посланица Наташа Јовановић.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!