© AP Photo / Visar Kryeziu© AP Photo / Visar Kryeziu

Ричард Гренел, некадашњи специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине, близак сарадник бившег председника и садашњег кандидата за председника САД Доналда Трампа, јавио се поводом недавног интервјуа са Доналдом Трампом Млађим. У том интервјуу испричао је како су Александар Вучић и Хашим Тачи били на путу да постигну такозвани „финални споразум“ и да је тај споразум је осујетио специјални тужилац за злочине ОВК Џек Смит.

Како је Гренел испричао у интервјуу, подизању оптужнице против Тачија, претходили су преговори о постизању „финалног споразума“ између Тачија и Вучића и договор да се укине Специјални суд за злочине УЧК терориста.

На Седници Одбора Скупштине Србије за контролу служби безбедности, чланица Одбора и посланица Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић, је изјавила да је Гренел у интервјуу изнео да су он, Трамп, Вучић и Тачи раније „постигли историјски договор који је подразумевао укидање суда у Хагу за злочине ОВК над српским становништвом“.

На то се огласио Ричард Гренел (који се позива на изјаву Џозефа Бајден да је Хашим Тачи „Џорџ Вашингто Косова“) на свом Х налогу:

“Ова жена не зна о чему прича.

Она уопште није била умешана. Пребрзо доноси закључке након што је одслушала један интервју.

Потребни су нам политичари који су озбиљнији у проналажењу чињеница него да говоре пре него што сазнају.

Чињеница је да је идеја била да свака земља истражује сумњиве злочине и да се бави њима интерно – не преко међународног суда ван своје земље, већ у Србији.

Жалосно је што не верује у суверенитет своје земље.”

Питања за Ричарда Гренела: Која је земља “господина” Тачија? Сепаратистичко “Косово” или Србија? Ухапшен је по Интерполовој потерници, али ниједна држава није желела да га изручи регуларним властима у Србији. Дакле, сепаратистичко “Косово” не жели да истражује његове злочине, српској власти то није дозвољено и једино што је остало је Међународни суд.

Ричард Гренел је, између осталог, познат по пројекту ‘Генералштаб’, као и обећању да ће, када Доналд Трамп буде изабран за председника САД, покренути питање ослобађања Хашима Тачија из Хага.

Повезани чланци:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *