Бомбардовање Ниша 7. маја 1999. године; Фото: ТанјугBeograd, 23. marta 08. - ARHIVSKI SNIMAK: Bombardovane Nisa 7. maja 1999. godine. Intervencija NATO protiv bivse SR Jugoslavije, u kojoj je poginulo oko 3.500 ljudi i posle koje je uveden medjunarodni protektorat nad Kosovom i Metohijom, a pokrajina pre nesto vise od mesec dana samoproglasena kao nezavisna drzava, pocela je na sutrasnji dan pre devet godina. FOTO TANJUG/ bk i.b.

Током напада НАТО алијансе, центар Ниша бомбардован је касетним бомбама! Том приликом страдало је 16 људи, док је 18 њих задобило тешке повреде!

На данашњи дан, 7. маја навршило се 25 година од једног од највећих злочина НАТО пакта у току агресије на нашу земљу – бомбардовања центра Ниша касетним бомбама.

Озлоглашена касетна муниција/Фото: ЕПА

7. маја 1999. у 11:30 ч. злочиначки НАТО бомбардери напали су цивилни део града Ниша – сам центар града, касетним бомбама. Злочиначки НАТО авиони су на Ниш истоварили два контејнера са око 150 касетних бомби. Касетне бомбе су погодиле Клинички центар, Главну пијацу, зграду Универзитета, аутобуску станицу, паркинг, улице и приватне куће.

У овом масакру извршеном од стране НАТО злочинаца, убијено је 16 цивила. Међу погинулима је била и трудница Љиљана Спасић (26), која је била у 7. месецу трудноће. Тешко је повређено 18 људи.

Љиљана Спасић (26), која је настрадала искрваривши након што јој је гелер пресекао артерију на врату! Љиљана је тада била у седмом месецу трудноће и за два месеца је требало да роди своје прво дете – девојчицу!

Једна улица у Нишу данас носи њено име.

Овај, као и многи други злочини НАТО пакта, најреалније показују да су ови злочинци и крвници српског народа желели да нас униште и да су њихове приче о наводној “борби за људска права” само истрошене фразе којима они покушавају да оправдају своје злочине.

НАТО злочинци су покушали да оправдају ова своја зверства и рекли да је њихов циљ био Нишки аеродром. Центар Ниша био је удаљен 5 километара од аеродрома, а и сви други војни и стратешки циљеви су километрима удаљени од овог дела града, што показује да су ово само покушаји лажног изговора за овај крвави монстуозни злочин и масакр над цивилним становништвом.

12. маја 1999. године, Ниш је поново бомбардован касетним бомбама, када је гађан источни део града (насеље Дуваниште) што је резултирало рањавањем 11 цивила. Већина последица тих повреда биле су ампутације екстремитета.

Ово нажалост није био крај страдања Нишлија од стране касетних бомби НАТО злочинаца, јер су у годинама након бомбардовања многи грађани, деминери али и обични цивили, погинули или тешко повређени од последица заосталих бомби које нису одмах експлодирале.

НЕКА ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА ЖРТВАМА!

НИКАД ОПРОСТИТИ И НИКАД ЗАБОРАВИТИ!

У прилогу: Инсерт из документарног филма “Бомбардовање: Жртве рата”, снимљеног у продукцији Време филма и РТС-а.

8. маја, мета бомбе разорне моћи био је Камени мост у Нишу, који је био тешко оштећен.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *