На данашњи дан у раним јутрањим часовима 1. маја 1995.године започео је напад хрватских снага на Србе у Западној Славонији, познат као операција “Бљесак” током које је убијено 283 а протерано је најмање 15.000 Срба.

Војно полицијска акција названа “Бљесак”, којом су хрватске снаге запоселе део Западне Славоније који се налазио у саставу Републике Српске Крајине, била је заправо завршетак етничког чишћења Срба из Славоније који је већим делом остварен током 1991. године.

Децембра 1991. на простору Западне Славоније етнички је очишћено готово 190 села. Срби су прогнани, њихова имања опљачкана и уништена на територијама Грубишног поља, Пакраца, Дарувара, Липика, када је отерано између 52.000 и 70.000 Срба.

Овоме је претходило етничко чишћење Пожешке котлине, што је изведно наредбом о евакуацији 26 села са обронака Папука. Тада је отерано око 6.000 Срба. У тој зони тада су образовани и логори за Србе “Пакрачка пољана” и “Марино село” где су, између осталих, довођени и Срби претходно заточени у Загребу.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *