(Фото Бета/Д. Карадаревић)(Фото Бета/Д. Карадаревић)

Осведочени непријатељ Срба, амбасадор, Хил обишао радове на разминирању Аеродрома Поникве.

Бивши војни аеродром „Поникве” је 1999. године више пута гађан авионским бомбама – ракетама од 250 до 1.000 кг, најчешће навођеном разорном бомбом БЛУ-109 од 2.000 либри чија мета је била најчешће полетно-слетна стаза, резервоари за гориво и капонири у којима су били смештени авиони.

До сада су спроведена четири пројекта разминирања и техничког извиђања локације након чега су створени услови за несметано одвијање некомерцијалног цивилног саобраћаја лаких летелица, тренутно се чисти 152.600 метара квадратних, а неопходно је спровести још три пројекта.

„Ово је пројекат чишћења касетних бомби, дубине 50 центиметара. Касетне бомбе смо проналазили поред асфалтног пута, биле су и до самог улаза у терминал. То ћемо ослободити. Од донација ће зависити и брзина даљег чишћења аеродрома”, казао је директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија, преноси Тањуг.

Он је навео да је немогуће прецизно рећи колико је новца потребно, јер је сваки пројекат специфичан, а активности се спроводе са ИТФ Међународном фондацијом за јачање безбедности људи.

„Ми у бази података имамо 150 авио-бомби, али она није потпуна. У Нишу смо пронашли бомбу коју нисмо имали у бази. Веома је важно урадити пројекат по пројекат, прикупити информације и припремити деминере шта могу да очекују”, навео је Гламочлија.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић рекла је да стављање Аеродрома Поникве у пуну функцију од великог значаја за Златиборски округ, али и развој привреде, пољопривреде, туризма и економије.

Извор: Политика

Повезани чланци:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *