Седница албанских представника на којој су донете важне одлуке / Фото: БујановачкеСедница албанских представника на којој су донете важне одлуке / Фото: Бујановачке

Бујановац и град у Албанији, Ђирокастра, од уторка су званично градови побратими, одлучила је већина одборника на седници СО Бујановац. За предлог су гласали само одборници из албанских странака, док српски одборници нису присуствовали заседању.

Уз ову донета је још једна важна одлука. Градоначелник Тиране Ерион Велиај и званично је постао почасни грађанин Бујановца.

Албанска већина га је прогласила почасним грађанином на заседању 12. фебруара, али то је требало да потврди Министарство за државну управу и локалну самоуправу, које се до данас није огласило по овом питању. Како је рекао председник СО Бујановац Енвер Рамадани ако Министарство не одговори за 60 дана од доношења одлуке у локалној Скупштини, подразумева се да је дало сагласност.

Дакле, министарство је свесно учествовало у доношењу одлуке која не би била спорна да се ради о одржавању веза националне мањине са матичном заједницом али како је посреди отворена експанзија албанског национализма уз јасне претње о претензији на српску територију, ово је још једна анти-државна одлука српске власти.

Ерион Велиај, градоначелник Тиране

Да је реч о национализму потврдила је и локална албанска опозиција која је гласла за ову али не и за остале тачке предвиђене дневним редом.

Како јавља наш репортер, владајућа коалиција тренутно нема већину како би изгласала и остале тачке па им у томе помажу двојица ромских одборника како би се обезбедио неопходан 21 глас.

Ово није све. Дан раније између Уније привредника Прешева, Бујановца и Медвеђе, Савета за агробизнис Албаније и Привредне коморе Тиране потписан је у понедељак у Прешеву Меморандум о сарадњи, јавља портал “Бујановачке”.

Поред представника побројаних удружења потписивању меморандума присуствовали су и амбасадор Албаније у Београду Бардил Цанај и председник Националног савета Албанаца (НСА) Невзад Љутфиу.

Скуп албанских привредника / Фото: Бујановачке

Цанај је поручио да је овим меморандумом означено друго важно поглавље за Долину, како Албанци називају подручје Бујановца, Прешева и Медвеђе, после обезбеђивања студентских стипендија.

-Овај меморандум отвара врата у разним областима, посебно за млађе генерације. Надам се да овде нећемо стати и надам се да ово неће остати само слово на папиру”, рекао је албански дипломата.

Председника НСА Невзад Љутфиу поручио је да је присуство Албаније у Долини неопходно, од виталног значаја да и сваким даном расте.

“Континуитет нашег живота на овим просторима зависи од сарадње са Албанијом и Косовом. Срећом, и овај дан сигнализира да нисмо без подршке” – рекао је шеф НСА.

Истовремено се одвијају жестоке активности и на међународном плану. Народни посланик Скупштине Србије из Бујановца, представник албанске мањине, Шаип Камбери од понедељка је у Стразбуру где ће, како каже, имати састанке са представницима земаља Европске уније, Парламентарне скупштине Савета Европе и другим институцијама.

Камбери са делегацијом у Стразбуру / Фото: Бујановачке

Посету Стразбуру започео је састанком са албанским амбасадором у СЕ Дастидом Корешијем.

-Разговарали смо о плановима у погледу координисаног приступа свим механизмима Савета Европе. Овај месец је био месец изузетног ангажовања по питању Прешевске долине. После Брисела и извршне власти ЕУ, после састанака по питању ангажовања у америчком Сенату и Конгресу, следи Стразбур, што показује најинтензивнију агенду ангажовања по питању тешкоћа и дискриминације са којима се суочавају Албанци у Прешевској долини – навео је Камбери после сусрета са представником Албаније.

Додао је да, Прешевска долина, како Албанци називају подручје југа Србије, односно општине Бујановац, Прешево и Медвеђа, “тражи решење, за шта су потребни пријатељи”.

Поред Камберија, у Стразбур су отпутовали и политичарка из Прешева Ардита Синани која је саветница тзв. “премијера” албанских сепаратиста Аљбина Куртија, као и Рагми Мустафа, саветник Куртијевог заменика Бесника Бисљимија. Синани и Мустафи су високи функционери Партије за демократско деловање (ПДД), чији лидер је Камбери.

Делегација албанских политичара из Бујановца недавно је боравила и у Америци а све ове пoсете финансира такозвана “влада” косовских сепаратиста.

Како је могуће да становници, политичари и званичници државе Србије буду истовремено и саветници сепаратистичке власти која сатире српски народ на Косову и Метохији и врши геноцид над њим и да још финансира њихове сепаратистичке активности на југу Србије!? За то време, ти људи путују светом и представљају ситуацију тако као да се над њима врши дискриминација!

Очигледно је реч о припреми за додатно отимање српске земље које Албанци припремају и, без сваке сумње, у томе им помаже криминална и корумпирана власт Александра Вучића као доказани велеиздајник каквог историја Србије није упамтила а сасвим могуће да ни светска историја не памти издајника таквог обима!

Пише: Иван Максимовић, дописник са Косова и Метохије


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *