„Вучић је обавезао државу Србију да призна члан 2, члан 4 и члан 7 француско-немачког плана: територијални интегритет Косова, а не могу да постоје два територијална интегритета на територји једне земље, независност, сувереност, Чланство у било којој међународноиј организацији. Прекршен је члан 11 – у име наше цркве је преговарао о статусу СПЦ на КиМ, али то је питање за патријарха и ове око њега зашто су то допустили“, професор Мировић.

У хотелу „М“ у Београду одржан је округли сто „Косово и Метохија – између окупације и (веле)издаје (од политичке до кривичне одговорности државног врха Републике Србије)“, организован поводом 11-годишњице Бриселског споразума.

Скуп је окупио политичке активисте, правнике и универзитетске професоре права. Организовало га је Српско национално веће на којем се до сада говори о прошлости и тренутној ситуацији на Косову и Метохији, преко анализе досадашњих споразума.

На данашњем скупу у Београду професор права Дејан Мировић је казао да је Вучић је француско-немачким споразумом о нормализацији односа извршио државни удар, и то троструки. Актуелни Европски споразум, који је важећи и Србија га спроводи, може се оборити само спајањем унутрашњег и међународног права, а кључ је у доказивању корупције приликом постизања овог споразума, нагласио је Мировић.

„Као и његов имењак Александар Обреновић који је извршио државни удар 1893, 1894, и 1904, и он је извршио три државна удара: Првим Бриселским споразумом из 2013, други – Вашингтонским споразумом из 2020, и трећи француско-немачким планом“, тврди професор Мировић.

Мировић је такође нагласио да:

„Не постоји предлог основе (платфрома) за преговоре. Овлашћен није био. Погледајте Закон о закључивању међународних уговора, Закон о спољним односима, Устав и видећете да је он суспендовао Устав сва три пута. Према томе, да сада не цитирам Џона Лока, он се ставио ван закона, ван Устава“

Он више није председник државе него приватно лице које размишља о својим интересима, напомиње Мировић.

Дакле имамо посла са једним узурпатором који једног дана Оскар, а другог се дана састаје са Макроном“.

„Наравно, Вучић тврди да постоје резерве, да има некакве црвене линије итд. У међународном праву, резерве се примају у писаној форми. На билатералне уговоре не постоје. Резерве морају да буду прихваћене од друге стране и коначно, морају да буду дате у време закључивања уговора. То што он говори на Пинку, Хепију и овим његовим монодрамама на конференцијама за штампу је апсолутно необавезујуће према међународном праву“, наставио је Мировић.

„Вучић је обавезао државу Србију да призна члан 2, члан 4 и члан 7 француско-немачког плана: територијални интегритет Косова, а не могу да постоје два територијална интегритета на територји једне земље, независност, сувереност, Чланство у било којој међународноиј организацији. Прекршен је члан 11 – у име наше цркве је преговарао о статусу СПЦ на КиМ, али то је питање за патријарха и ове око њега зашто су то допустили“.

Он је, штавише, изнео тврдњу да се Европски споразум примењује, али и да се у јавности не могу пронаћи одређене одлуке владе које иду томе у прилог.

„Да ли се немачко-француски план примењује? Да! Да, колеге. Погледајте, 25. децембра 2023. године, на седници Владе Републике Србије је донета Уредба о признању косовских таблица. Ја сам је са колегама тражио. У службеном гласнику нема је, на сајту Владе нема је, али се примењује. Питајте сваког полицајца на граници да ли су добили упутство да је примењују – Да! Шта је то? Зар то није државни удар?!“

Приметио је, како описује „невероватну кампању“ о грчкој и европској политичкој и дипломатској ветеранки Дори Бакојани, која је као известилац Савета Европе састављала извештај и препоручила чланство Косова у ово тело, и коју сада власт у Београду окривљује за то као одговорно лице.

Међутим, професор Мировић указује оно на шта се сама Бакојани позивала у извештају:

„Пише да се она позива на члан 4 француско-немачког плана (Европски споразум прим.ред.) да ће Србија прихватити чланство Косова у било којој међународној организацији. Дакле, нема никакве дилеме ко је крив“, каже Мировић.

Када Косово уђе у СЕ, Косово и његови грађани имаће право да туже Србију за ’99
А када је баш у питању чланство Косова у Савету Европе: „Ђаво је прешао Ибар колеге“, каже.

„Јер сви они који мисле да кршење Устава закона ће остати јужно од административне границе и да ћемо живети боље ако се одрекнемо Косова и Метохије се варају“, наглашава.

Не због (будућих) „нуклеарки“ за које Мировић тврди да ће председник „незаконито и вануставно – намдонети“, него управо због чињенице да ће Косово и формално постати чланица Савета Европе, колико већ на наредном заседању средином маја, када се у Стразбуру буду састали министри.

„Имаће право та држава такозвана, њени грађани и НВО да туже Србију ретроактивно за ’99 и надаље“.

Томе у прилог је поново цитирао пресуду – случај Северног Кипра Европског суда за људска права.

И ми ћемо плаћати Вучићеву слободу и избегавање кривичне одговорности.

„Апсолутно то нема тежину ни у међународном праву. Није било ни преваре, ни заблуде, ни притиска, јер је Вучић издајник говорио да је то добро за нашу будућност“, истакао је.

Позвао се са друге стране на члан 50 Бечке конвенције, који предвиђа могућност обарања међународног уговора у случају да се докаже корупција – каријерна, посредна и непосредна.

„Унутрашње право и то када спојите, може да се обори француско-немачки план на следећи начин: Хапшењем Александра Вучића после пада са власти, његовим признањем да је неко од преговарача из ЕУ или САД му понудио, а он прихватио корупцију и на тај начин, на основу члана 50, Бечке конвенције може да се обори и овај издајнички и велеиздајнички акт“, закључио је професор Дејан Мировић.

Цео пренос са Округлог стола на Јутрјуб каналу Србин Инфо:

Уживо: Стигли Срби са Косова у Београд да суде Вучићу због издаје

Извор: КоССев


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *