Патријарх српски Павле David Brauchli / Contributor / GettyПатријарх српски Павле David Brauchli / Contributor / Getty

Бомбе и ракете не засипају ову земљу зато што оне неког бране, војна дејства НАТО-а имају други циљ: да разруше послератни поредак у свету, плаћен ценом изобилно проливене крви, рекао је тадашњи руски патријарх Алексеј приликом посете Београду пре 25 година за време НАТО агресије.

Пред више хиљада људи на Светосавском платоу на београдском Врачару, на данашњи дан пре четврт века тадашњи патријарси Српске и Руске православне цркве одржали су литургију под ведрим небом, сви заједно молећи се за мир.

Бомбе НАТО-а засипале су територију Савезне Републике Југославије већ скоро месец дана, људи су гинули, земља је разарана, и у тим условима није било много посета из иностранства.

Тог 20. априла ујутру у Београд је слетео авион са патријархом московским и целе Русије Алексејем Другим и још неколико високих црквених великодостојника, међу којима је био и митрополит смоленски и калињинградски Кирил садашњи поглавар Руске православне цркве.

По завршетку божанствене литургије Светог Јована Златоустог испред Храма Светог Саве, патријарх Павле је захвалио госту.

“Знамо и осећамо да сте дошли да се заједно с нама помолите Богу и свим светима да Господ мира упути мир свима у земљи нашој који невино страдају у овој несрећи која нас неправедно снађе од напада и бомбардовања НАТО-а”, пренела је “Политика” речи српског патријарха.

Он је још рекао да ће ова заједничка молитва и благослов светитеља руске земље за наш народ бити укрепљење у настојању “да будемо народ божји достојан имена хришћанског и вере православне, којој и ви и ми припадамо”.

Патријарх Алексеј је у пастирској беседи поручио да смо сведоци вапијућег безакоња.

“Неколико силних и богатих земаља света, које дрско себе називају светским мерилом добра и зла, газе вољу народа који жели да живи на другачији начин. Бомбе и ракете не засипају ову земљу зато што оне неког бране. Војна дејства НАТО-а имају други циљ – да разруше послератни поредак у свету, плаћен ценом изобилно проливене крви, и желе да наметну људима њима туђи поредак заснован на диктату грубе силе”, рекао је патријарх Алексеј.

Али, неправда и лицемерје никада неће победити, додао је руски патријарх.

“Јер сходно древној изреци, није Бог у сили, него у истини и правди”, закључио је тадашњи поглавар РПЦ.

Руски патријарх био је у једнодневној посети, а тих дана у Београду, после црквеног скупа, састао се са тадашњим председником Слободаном Милошевићем, као и са једним од албанских лидера Ибрахимом Руговом. 

Као осведочени пријатељ српског народа Алексеј Други се увек залагао да Косово и Метохија остане у саставу Србије. Синод РПЦ је под његовим председавањем донео и документ у којем се осуђује самопроглашење независности Косова.

Косовску декларацију о независности РПЦ је назвала противисторијским догађајем који угрожава светску равнотежу и води ка трагичним дешавањима свуда у свету где постоје сепаратистичке тежње.

Алексеј Други се упокојио 2008. године, а патријарх Павле годину дана касније.

Обојица су на чело својих цркава дошли 1990. године. 

Извор: РТ Балкан


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *