Реакције на Бриселски споразум кога су потписали Ивица Дачић (Томислав Николић, Александар Вучић) и Хашим Тачи (Атифете Јахјага, Иса Мустафа)

Митрополит Амфилохије Радовић: „Кажу да имају већину. Није снага у броју, него у Господу, снага и јачина је у онима са којима је Бог и великомученик косовски Лазар и Свети Стефан Дечански и ћивоти Светих патријараха српских. Ту је већина”.

Патријарх руски: „Ми са жаљењем констатујемо да руководство државе Србије нема снагу да буде на принципијелним ставовима и сматрамо да руководство Србије треба да ослушкује ставове СПЦ, а не да га игнорише”.

Патријарх Иринеј: „Наше садашње руководство је под приличним утицајем Запада. Црква чини све да њихову свест веже за моћну руску историју и за Руску цркву. Руска реч има моћ по питању Косова и Метохије. Зато молим Вас и преко Вас и руско државно руководство да нам помогнете да то питање решимо тако да сачувамо Косово и Метохију”.

Матија Бећковић: Косово нема цену и може се само дати џабе, што је пример готово незапамћен у историји. То је тако ретко каваљерство у данашњем свету и ући ћемо у историју по тој галантности.

Иако у важећем Кривичном законику Републике Србије формално више не постоји кривично дело велеиздаје, постоје дела из члана 306. КЗ-а Признавање капитулације или окупације и из члана 307. Угрожавање територијалне целине. За дело из члана 306. горња граница казне није одређена, односно подлеже уставном ограничењу од 40 година затвора, док је за дело из члана 307. максимална казна затвора 15 година.

Русија: Русија неће признати резултате локалних избора на Косову, јер Република Косово не постоји, рекао је на сусрету с представницима привремене скупштине аутономне покрајине Косово и Метохија заменик руководиоца фракције Праведна Русија у Државној думи Михаил Јемељанов.
Руски медији су оценили да је споразумом „Србија де јуре признала независност Косова”.

Реакцију Срба са Косова и Метохије на снимку.

То је Бриселски споразум укратко.

Повезани чланци:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!