Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, познат по непријатељсту према Србима, изјавио је да је став Вашингтона да Приштина мора да испуни своје обавезе из Бриселског споразума, истичући да је Заједница српских општина решење за све и да би ЗСО помогла да се превазиђу многи проблеми Срба на Косову и Метохији.

“Ја разумем зашто је јавност у Србији огорчена. Што се тиче Косова, могу само да говорим у име своје владе, јер у Квинти је много дискусија на ту тему. Али, позиција моје Владе је да Косово мора да испуни своје обавезе по Бриселском споразуму и, ако то не учини, то свакако компликује њену заинтересованост да буде део Европске уније и других организација”, рекао је Хил.

Бриселским споразумом Александар Вучић и наравно Ивица Дачић су предали од надлежности Србије 2013:

“Први споразум о принципима који регулишу нормализацију. Ту се налази Заједница Српских општина која се налази са својим елементима и поделементима. Споразум о енергетици, телекомуникацијама, правосуђу, полицији, катастру, матичним књигама, париском печату, универзитетским дипломама, слободи кретања, регионалном кретању, званичним посетама, осигурању, цивилној заштити, споразуму цивилних комора… Једноставно спектар споразума који фактички јасно говоре да су сви елементи државности обухваћени овим споразумом.

А шта је Заједница Српских Општина?

Према нацрту како преносе медији, у надлежности ЗСО убраја се право да тело доноси одлуке, прописе, упутства и декларације. Имаће пуну надлежност на локалном нивоу у области економског развоја, просторног планирања, здравља, образовања и заштите културног и верског идентитета, док неће имати извршна овлашћења и неће угрозити “независност и интегритет сепаратистичких тзв. власти на Косову и Метохији.

Нацрт предвиђа могућност финансијске подршке Србије, као и директан канал комуникације ЗСО са сепаратистима на Косову и Метохији преко Министарства администрације локалне самоуправе.

Према нацрту, у надлежности ЗСО убраја се право да тело доноси одлуке, прописе, упутства и декларације. Имаће пуну надлежност на локалном нивоу у области економског развоја, просторног планирања, здравља, образовања и заштите културног и верског идентитета.

По питању односа са централним властима пише да ЗСО неће на било који начин подривати уставни и правни однос централних и локалних власти у испуњавању својих циљева. Однос ће, наводи се, бити заснован на међусобној сарадњи и размени информација у духу промоције демократије, мултиетничности и интегрисаног друштва у складу са важећим законима Приштине.

Главни орган би требало да буде скупштина, која усваја предлоге, измене или допуне статута, доноси правилнике, одлуке и декларације.

Заједницу би требало да чини десет општина са српском већином: Грачаница, Штрпце, Пасјане, Ранилуг, Клокот, Ново Брдо, Северна Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток.

За школе и здравствене институције које су под надлежношћу српских министарстава, статут предвиђа да ове институције постану приватне под окриљем ЗСО, а да Србија пружа “финансијски допринос”.

Оне ће добити дозволе, односно лиценце за рад у складу са приштинским сепаратистичким законом. Постојао би стандард “издавања дуплих диплома”, приштинских и српских које би признавали и Београд и Приштина.

Мало јача овлашћења од удружења рибара на сувом.

Повезане објаве:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *