ПољанскиПољански

Ни у другом покушају, Савет безбедности Уједињених нација неће расправљати о 25. годишњици Нато бомбардовања СР Југославије, јер ни вечерас није било довољне подршке земаља чланица тог тела за усвајање дневног реда.

За расправу о тој теми вечерас је гласало шест земаља, док је девет било против.

Приликом претходног процедуралног гласања, у понедељак, три земље су биле за дискусију о Нато бомбардовању, док је 12 било против.

Русија је, након првог неуспелог покушаја, пре два дана поново затражила да се на седници Савета безбедности разговара о 25. годишњици Нато бомбардовања СРЈ, а Француска је – поново затражила процедурално гласање о дневном реду, на почетку седнице.

Представник Француске у СБ УН рекао је да не жели да понавља све што је рекао и понедељак, и да се став није променио.

Како је навео, Савет безбедности је ту да се суочава са актуелнм кризама које угрожавају безбедност, али није ниеј форум за дискусију о историјским питањима.

“Овај округли сто и овај Савет увек су отворени да расправљају о питању Косова, извештају Унмика, Резолуцији 1244, као што је био случај прошлог месеца, када смо отворили врата за председника Србије, који је увек добродошао и као што ће следећи сасатанак бити одржан следећег месеца“, рекао је француски представник.

Поновио је да седница Савета може да се одржи о било којој актуелној кризи, те охрабио све чланице да затраже такву седницу, али и да не подрже одржавање затражене о Нато бомбардовању.

Заменик амбасадора Русије у СБ УН Дмитриј Пољански реплицирао је да вечерас на седници сведоче по други пут чињеници да Француска користи гласање и манупиише процедурамао, како би спречила дискусију и Нато агресији на СРЈ 1999. године.

Одбацио је тврдње западних колега, са прошле седнице да Русија није тражила мишљење Србије, када је затражила расправу пред Саветом, подсетивши да је у понедељак, министар спољних послова Србије Ивица Дачић био присутан и спреман да учествује у дискусији.

Казао је и да нису тачне тврдње француског, британског и америчког представника да Русија није консултовала друге државе чланице о томе.

Навео је и да Нато агресија на СРЈ није део прошлости, подсетивши да је то била агресија на суверену државу, без одобрења Савета безбедности УН.

Указао је и да је ситуација на Косову лоша, и последица је Нато агресије, због чега има везе са међународном безбедношћу.

“Ситуација на Косову се погоршава, јер западне земље дају косовским властима ’карт бланш’ да малтретирају српски народ”, рекао је Пољански.

Додао је и да је јуче Парламентарна скупштина Савета Европе препоручила да Косово постане члан те организације, што је, каже, кршење територијалног интегритета Србије.

“Да ли се то може сматрати питањем прошлости? НАТО је игнорисао Савет безбедности илегалном агресијом на СРЈ, а данас чланице Алијансе чине све да се сакрије истина о њиховим злочинима”, поручио је Пољански, подсетивши да нико није одговарао за агресију на СРЈ 1999. године.

Заменик сталног представника САД при УН Роберт Вуд замерио је Русији због критика на рачун процедуралног гласања, рекавши да је управо та земља, на исти начин, спречила расправу о руској агресији на Украјину у јануару 2022. године.

“Русија тада није преиспитивала поступање председавајућег”, рекао је Вуд.

Након њихових излагања, председавајући Савету, представник Јапана, ставио је дневни ред на гласање, којим је поново одбијен руски предлог.

Пољански је након гласања захвалио свима који су подржали предлог да се та тема стави на дневни ред и навео да то што данас има више гласова “за” него што их је било у понедељак значи да су неке чланице Савета безбедности чуле и усвојиле њихове аргументе.

Истакао је и да су западне земље, пре свега Француска, Велика Британија и САД и данас показале да су њихови интереси да се тема Нато агресије на СР Југославију не спомиње у Савету безбедности.

“Показујете да се плашите и да причате о томе шта се десило”, казао је Пољански и позвао их да преузму одговорност за оно што се десило 1999. године.

Представник Кине у Савету безбедности УН казао је да неизгласавање дневног реда доживљавају као разочаравајуће и подсећа да је Кина и у понедељак подржала да се ова тема стави на дневни ред јер сматрају да је важно да Савет безбедности УН о томе расправљава.

Извор: Косово Онлајн


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *