Према акционом плану усаглашеном у Београду, децембра 2014. Република Србија намерава да развија дугорочну, суштинску и конкретну сарадњу са Организацијом Северно-атлантског уговора (НАТО).

Република Србија се обавезала да ангажује своје војне снаге у мултинационалним операцијама, што захтева трансформацију система одбране у савремен, ефикасан и међународно интероперабилан систем.

Посебан значај придаје се узајамној сарадњи под покровитељством Групе Србија-НАТО за реформу одбране.

Република Србија намерава да спроведе активну и свеобухватну информативну кампању о најважнијим питањима у области реформе сектора одбране као и о карактеру, обиму и користима сарадње са НАТО-ом у оквиру Партнерства за мир, укључујући и ИПАП.

Стратегијом јавног информисања ће се обезбедити да информације о односима и сарадњи између Србије и НАТО буду објективно и благовремено представљене. Представници надлежних министарстава и институција ће израдити нацрт Стратегије, а она ће обухватити активности којима се обезбеђује пружање информација штампаним и електронским медијима, организација трибина и округлих столова; подршка академским и истраживачким институцијама, као и сарадња са невладиним организацијама.

Стратегија ће охрабрити српске академске, истраживачке и научне институције да уђу у процес сарадње са НАТО-ом и да приступе заједничким пројектима. Подршка Одељења за јавну дипломатију НАТО ће бити важна за успешно спровођење ове стратегије, као и сарадња и подршка контакт амбасаде за сарадњу са НАТО, НАТО војне канцеларије за везу у Београду, као и чланица и партнера у НАТО.

Република Србија ће радити на јачању сарадње са НАТО програмом „Наука за мир и безбедност“ (SPS) кроз стварање повољнијег законског и институционалног окружења за активније учешће експерата и организација из Републике Србије у пројектима, као и на унапређивању билатералне сарадње са земљама региона у области науке и образовања.

Цео Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП) Републике Србије и организације северно-атланских уговора (НАТО), који је усаглашен у Београду, децембра 2014., можете прочитати у документу испод:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *