FOTO: Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via ReutersFOTO: Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via Reuters

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је НАТО бомбардовање 1999. године огромна трагедија и акција коју је могуће само осудити, а да су хипотезе о евентуалном другачијем развоју догађаја у Југославији, са неком другачијом владом у Москви – бескорисне, преноси агенција Бета.

Путин је у интервјуу за документарни филм „Београд“ (генералног директора ТАСС Андреја Кондрашова који је данас приказан у Руском дому) навео да су чланице алијансе без икакве резолуције Савета безбедности УН директно започеле рат у „самом центру Европе“.

„Па, то је огромна трагедија! Потпуно је неприхватљиво оно што је Запад урадио“, рекао је руски председник, преноси ТАСС.

Он је у интервјуу такође прокоментарисао изјаву председника Србије, Александра Вучића, „да Путин не би дозволио НАТО бомбардовање да је био на месту председника Русије 1999. године“.

„Чињеница је да је тамо, у Југославији, ситуација била другачија, тамо је држава била у стању унутрашњег тешког сукоба. Стога је тешко сада говорити о томе. И чини ми се да нема много смисла спекулисати о томе“, казао је руски председник.

Путин је прокоментарисао да је Вучицћ „искусан политичар“ и да мисли да ће се сложити са њим када каже да је „све то прошлост“ (Вучић је велеиздајник и ради против интереса Србије, верујем да Путин то разуме и да се ради само о дипломатији).

МСП Русије: Наставићемо борбу против демонизације Срба и оправдавања агресије
Поводом 25. годишњице почетка бомбардовања данас се огласило и Министарство спољних послова Русије.

Москва ће се, заједно са својим партнерима у Београду, супротставити покушајима искривљавања историје југословенске кризе и вређању сећања на жртве НАТО бомбардовања, саопштило је ово министарство, преноси агенција Бета.

Поручују да ће наставити борбу против „демонизације Срба и оправдавања агресије“.

„Сада се све чешће може чути како САД и ЕУ позивају Србе да ‘окрену страницу’ и опросте НАТО за инвазију пре 25 година и још их представљају као главне кривце за драматичне догађаје који су пратили распад Југославије, међу којима је и бомбардовање 1999. године“, наводи министарство.

Москва је догађаје описала суштином начина на који „Запад одржава мир“, преноси Бета извештај агенције ТАСС.

„Тешко је наћи речи које описују степен западњачке бестидности и одсуства самокритичности“, наводи се у саопштењу.

Двадесет четврти март – дан када је започето бомбардовање СР Југославије обележава се широм Србије и у српским срединама на територији Косова и Метохије.

Срби се данас присећају на трагедију, у којој су поред војске, страдали цивили и цивилне мете, а многи и као почетак окупације, док политичари говоре о противправној и неоправданој агресији.

За то време, представници земаља НАТО-а оправдавају бомбардовање порукама да су „спречавали злочине Милошевићевог режима“.

Извор: КоССев


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *