ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ, ВЛАДИМИРА ПУТИНА:

Поштовани грађани Русије!

Обраћам Вам се у вези са крвавим, варварским терористичким актом, чије су жртве биле десетине мирних, невиних људи – наших сународника, укључујући децу, тинејџере и жене.

Лекари се сада боре за животе настрадалих, оних који су у тешком стању. Сигуран сам да ће учинити све што је могуће, па чак и немогуће да сачувају животе и здравље свих рањених. Посебне речи захвалности упућене екипама Хитне помоћи и ваздушних санитета, специјалцима, ватрогасцима, спасиоцима који су учинили све да спасу животе људи, извуку их испод ватре, из епицентра ватре и дима и да избегну још веће губитке.

Не могу да занемарим помоћ обичних грађана који у првим минутима након трагедије нису остали равнодушни и равнодушни и уз лекаре и службенике обезбеђења пружили су прву помоћ и допремили настрадале у болнице.

Пружићемо неопходну помоћ свим породицама чије је животе задесила страшна несрећа, рањенима и повређенима. Изражавам дубоко, искрено саучешће свима који су изгубили своје најмилије. Са вама тугује цела земља, цео наш народ. 24. март проглашавам даном националне жалости.

У Москви и Московској области, у свим регионима земље, уведене су додатне антитерористичке и противдиверзионе мере. Сада је најважније спречити оне који стоје иза овог крвопролића да почине нови злочин.

Што се тиче истраге овог злочина и резултата оперативно-истражних радњи, за сада се може рећи следеће. Пронађена су и приведена сва четири директна извршиоца терористичког напада, сви који су пуцали и убијали људе. Они су покушали да се сакрију и кренули према Украјини, где им је, према прелиминарним подацима, припремљен прозор на украјинској страни за прелазак државне границе. Приведено је укупно 11 особа. Федерална служба безбедности Русије и друге агенције за спровођење закона раде на идентификацији и откривању целокупне базе саучесника терориста: оних који су им обезбедили транспорт, уцртали путеве за бекство са места злочина, припремљена скровишта, скровишта оружја и муниције.

Понављам: истражни органи и органи реда ће учинити све да се утврде сви детаљи злочина. Али већ сада је очигледно да смо суочени не само са пажљиво, цинично планираним терористичким нападом, већ са припремљеним и организованим масовним убиством мирних, беспомоћних људи.

Злочинци су мирно и циљано кренули да убијају, да пуцају из непосредне близине наше грађане, нашу децу. Као што су нацисти некада вршили масакре на окупираним територијама, одлучили су да приреде спектакуларну егзекуцију, крвави чин застрашивања.

Сви починиоци, организатори и наручиоци овог злочина сносиће правичну и неизбежну казну. Ко год да су, ко год да их води.

Понављам: ми ћемо идентификовати и казнити све који стоје иза терориста, који су припремили ово зверство, овај напад на Русију, на наш народ.

Знамо шта је претња тероризма. Овде рачунамо на интеракцију са свим државама које искрено деле наш бол и које су спремне да заиста удруже снаге у борби против заједничког непријатеља, међународног тероризма, са свим његовим манифестацијама.

Терористи, убице, нељуди који немају и не могу имати националност чека једна незавидна судбина – одмазда и заборав. Они немају будућност. Наша заједничка дужност сада, наши другови на фронту, сви грађани земље је да будемо заједно у једној формацији. Верујем да ће тако бити, јер нико и ништа не може да пољуља наше јединство и вољу, нашу одлучност и храброст, снагу уједињеног народа Русије. Нико неће моћи да посеје отровно семе раздора, панике и раздора у нашем мултиетничком друштву.

Русија је више пута пролазила кроз тешка, понекад неподношљива искушења, али је постала још јача. Тако ће бити и сада.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *