Бисљими обавестио Ховенијера: У Бриселу се разговарало о формализацији споразума, враћању артефаката сепаратистима на Косову и Метохији…

У Бриселу се јуче разговарало о што скоријој формализацији Основног споразума и анекса, враћању артефаката од стране Србије, кршењима споразума попут енергетике и телекомуникација, обавестио је данас Биљсими амбасадора Сједињених Америчких Држава у Приштини, Џефрија Ховенијера.

Бисљими је казао Ховенијеру да је фокус састанка био на основном споразуму и имплементационом анексу из Охрида, али и да се наводно разговарало о њиховој формализацији, „што је пре могуће“.

Ховенијеру је казао да за Приштину „споразум важи у целини“, а са спровођењем истог у потпуности.

Са друге стране, Бисљими је казао Ховенијеру, да је српска делегација на јучерашњем састанку „поновила став против примене споразума, а самим тим и његове формализације“.

Потврдио је да се у Бриселу разговарало и о примени уредбе тзв. цбк о платном промету.

Укључујући о артефактима – да Србија треба да их врати сепаратистима, као и о кршењима неких споразума попут енергетике и телекомуникација, или о случају текућих покушаја да се блокира чланство терористима у међународним организацијама, за шта је амбасадор Ховенијер изразио став САД против оваквих покушаја, наводе шиптарски терористи.

Којих артефаката? Каквих артефаката? Да ли је у питању и продавање наше историје? Винчанских фигурина? Албанију је основала Аустроугарска 1913. године. Какву они далеку историју имају?

Јучерашња рунда дијалога у Бриселу завршена је уз најаву новог сусрета за следећу недељу.

Петар Петковић казао је да је српска страна инсистирала на формирању ЗСО и проналаску решења за питање динара.

Бисљими је, са друге стране, саопштио да је јуче постигнут договор да до петка свака страна донесе свој предлог – како види краткорочно решење и како кренути у дугорочно решење питања динара.

Након сусрета огласио се и изасланик ЕУ за дијалог, Мирослав Лајчак у свом стилу – кратком објавом на друштвеној мрежи „X“, уз поруку да је договорено да се разговори о питању динара наставе у понедељак.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *