На данашњи дан 2004. године шиптарски медији пренели су вест да су “Срби криви за утапање троје деце у Ибру”, што је довело до тога да шиптарски терористи крену у погром 17. марта и протерају више од 4.000 Срба, убију најмање 28 особа, спале 900 кућа, униште и оскрнаве 39 цркава и манастира а укупно око 100 верских објеката.

Иако истрага никада није стигла до организатора, из међународних мисија већ годинама нема ни гласа о евентуалним новим детаљима.

Повод за погром било је наопако тумачење несреће у којој су страдала три албанска дечака. Иако су званичници Умника негирали било какву везу Срба са том трагедијом, албански медији, цитирајући запаљиве изјаве политичара, одиграли су улогу окидача у догађајима који су уследили.

“Докази не подржавају постојање основане сумње да је почињено кривично дело било којег појединца или појединаца”, наводи се у извештају међународног тужиоца у Косовској Митровици Питера Тинслија, начињеном после истраге утапања тројице албанских дечака у Ибру.

У нередима је, на 33 локације, учествовало око 60.000 Албанаца.

Истовремено, покренута је серија политичких догађаја, попут извештаја специјалног изасланика шефа Уједињених нација Каја Ејдеа и опсервација западних званичника да је нерешен статус био један од кључних покретача немира, што је четири године касније коришћено као једно од објашњења за једнострано проглашење независности Косова.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *