ФОТО: Тањуг/Страхиња АћимовићФОТО: Тањуг/Страхиња Аћимовић

Габријел Ескобар је интервјуу за РСЕ коментарисао случај Бањска од 24. септембра и могућу умешаност Србије. Ескобар је навео мисли да постоје неке „финансијске и организацијске повезаности“, али да се то и даље истражује.

У једном је, ипак јасан, а то је да желе – одговорност.

Упитан да ли ће Србији бити уведене неке мере уколико се покаже да „стоји иза напада“, Ескобар истиче да то у овом тренутку не може да коментарише.

С друге стране, наводи да од Србије не траже да спроведе истрагу, јер већ имају „обавештајне информације“.

Истовремено, сматра да сепаратисткичка творевина којом управља Курти, спроводи компетентну истрагу.

Радоичић мора да буде ухапшен, Србија зна наш став
Упитан о Милану Радоичићу, који је јавно преузео одговорност за напад од 24. септембра, Ескобар истиче да је „неприхватљиво то што је он и даље на слободи“.

Истовремено, потврдио је да је са Радоичићем расписана Интеролова потерница.

„Што се Србије тиче, ми смо рекли да он мора бити ухапшен и мора бити оптужен за све злочине за које може бити оптужен у Србији. Знам да је за њим расписана и Интерполова потерница“, казао је Ескобар за РСЕ.

Додаје да Србија зна њихов став по овом питању.

Међутим, каже да је прерано да се говори о томе да ли ће Радоичић бити изручен сепаратистима.

Истовремено је упитан о слици која је постала вирална на друштвеним мрежама на којој се види Радоићић у друштву амбасадора Србије у САД-у, Марком Ђурићем.

Мој коментар је исти – Радоичић је особа „која је оркестрирала напад 24. септембра“, он је међународни бегунац под америчким санкцијама и за њега нема места у политици.

Ескобар је нагласио да једно од најважнијих очекивања од Србије је то да на одговорност не позове само Радоичића, већ и све учеснике у нападу од 24. септембра прошле године.

Србија да престане са кампањом повлачења признања независности сепаратистичке творевине.

Од Србије се, истиче, много тражи.

Поред захтева за процесуирањем актера Бањске, САД истовремено захтевају од Србије да престане са кампањом „повлачења признања независности Косова“, каже Ескобар.

Додаје да Србија мора да схвати, када се једном буде успоставила ЗСО – доћи ће до нових признања сепартистичке творевине.

„Тражимо од Србије да осигура да све одлуке које су донесене током Бриселских разговора буду иреверзибилне, то јест личне карте, царинска документа и друге ствари које морају бити уграђене у законодавство“, поновио је Ескобар у сличном тону оно што је казао и на овонедељној конференцији за медије.

Другим речима, све то мора бити унето у правни систем Србије.

„Не може бити урађено некако ад хок“, казао је амерички изасланик у интервјуу за РСЕ.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *