Данас у 10 часова на старом гробљу у Микронасељу у Косовској Митровици одржан је молебан и похрањивање костију, које су, октобра месеца прошле године, грађевинским машинама прекопане током рашчишћавања пута за једну од кућа која се у овом делу града гради за албанску заједницу.

 Марко Јакшић

“Данас смо сахранили посмртне остатке наших суграђана чији су гробови оскрнављени у октобру у оквиру агресивног пројекта на чијем челу стоји Курти. Надам се да ће покопани по други пут наћи спокој на земљи која је одувек њихова.

Вечна памјат њима а нама живима наук за будућност.”

Реч је о старом гробљу града Косовска Митровица, на којем је последња сахрана обављена педесетих година прошлог века. Шиптарски терористи су 24. октобра 2023. оштетили, уништили, прекопали српско гробље до те мере да су се виделе и људске кости, а део њих је потом пронађен у шуту.

Преорана српска гробља
Преорано српско гробље

Уследило је више кривичних пријава, укључујући пријаве и од самих грађана, а радови су обустављени.

Похрањивање ових посмртних остатака, односно враћање на старо место, и молебанобављен је данас.

Тачно у 10 часова на гробље су пристизали грађани, свештенство, више политичких групација, као и чланови Црквеног одбора Храма Свети Димитрије. На молебану је присуствовало око 100 људи, док новинарима је био забрањен приступ.

КоССев: Молебан на оскрнављеном гробљу у Косовској Митровици

Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *