У манастиру СОКОЛИЦА (Звечан) налази се предивно уметничко дело као највећа вредност тог манастира: Статуа Богородице са Дететом која је ту пренета са западног портала манастира Бањске да би се сачувала од Турака.

БАЊСКА, манастир северозападно од Косовске Митровице код Звечана са црквом посвећеном св. Стефану. Подигао га је краљ Милутин између oko 1313.год, на месту на којем је и раније постојао манастир. Бањска је изграђена као МАУЗОЛЕЈ краља Милутина (мошти су касније пренете у Трепчу, па у Софију). Манастир је запаљен 1419. год. Не зна се када је опустео. Б. Курипешић затекао је, 1530. год, разорену Бањску, наводи да је порушена по наредби турског цара да не би пружала уточиште заробљеним Хришћанима бегунцима. После је главни део цркве претворен у џамију, док су бочна капела, припрате и звоници коришћени за становање. Руинирана црква, затечена по ослобођењу ових крајева, конзервирана је 1938/39. године.

Интервју из 2006. год.:

“Мошти светог краља Милутина могле би да буду враћене из Бугарске у Србију 15. августа. Како у изјави за “Политику” каже епископ рашко-призренски Артемије, ако све буде текло по плану, најбоље би било да то буде за славу манастира Бањска – Пренос моштију светог првомученика и архиђакона Стефана.
– Одлука Светог синода Бугарске православне цркве да се врате мошти светог краља Милутина у његову задужбину манастир Бањску велика је радост и велики Божји благослов за све нас. То је и охрабрење нашем народу да истраје на путу очувања Косова и Метохије у саставу Србије где је вековима и било – каже владика Артемије”

Две и по године после смрти краља Милутина, црква га је канонизовала као светог. Његове мошти су пред Косовски бој 1389. год. пребачене из Бањске у Трепчу, да би пред османском најездом 1460. године било пренето у Средац (данашњу Софију), у цркву Свете Недеље која се по његовим моштима још назива и црква светог Краља. Мошти светог краља су пренели у Софију калуђери Јоаникије, Спиридон и Јоаким.

Мошти краља Милутина се још увек налазе у Софији.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *