Непосредно пред Српски дан државности, Српска јавност је обавештена да је дошло време за формирање новог покрета за народ и државу. Ако сте случајно помислили да је та најава дошла од људи који су против политике предаје елементарних државних и националних интереса који режим спроводи, преварили сте се. Најава је дошла од Александра Вучића, главе тог режима.

Како су нас обавестили, тај нови покрет за своје програмске циљеве као приоритет ставља породичне и традиционалне вредности, борбу против џендер и лгбт идеологије, очување целовитости земље, не чланству у НАТО итд.

Дакле све оно што је режим својом политком девастирао у претходних 12 година. Традиционалне вредности су згажене (чак се и донео закон о родно равноправном језику који је бит Српског језика стрељао директно у срце), лгбт идеологија је у врху политике власти (носиоц најважније функције председника владе је из те заједнице), сваке године се одржавају манифестације и шетње које промовишу ту идеологију, држава финансира промену пола, уџбеници су већ попуњени са агендом тог правца.

Очување теритотије и не чланству у НАТО стиже као врхунац подсмеха режима сопственим грађанима, јер су државност Србије на Косову и Метохији предали у руке тзв Косову, створивши дефакто и дејуре нови државни ентитет на својој територији, а потписивањем ИПАП И ИПАП + споразума Србија себе дефинише као чланицу НАТО савеза која то само формално није. Тим споразумима НАТО има право на коришћење нашег ваздужног простора, речних и путних коридора, припадници НАТО савеза су ослобођени било какве правне одговорности на територији Републике Србије шта год урадили, коришћење привредних и војних ресурса итд.

Звучи чудно, као нека Политика збуњивања? Не, то смо можда могли да тврдимо 2013 и 2016 године (Период потписивања Бриселских и ИПАП споразума), данас, 2024. године, не. Сад је на делу један историјски савез срама, између естаблишмента власти и савести грађана. Тзв. поделе одгорности (Власт је на изборима тражила подршку за легитимизацију своје политике, грађани су ту подршку делегирали) за задатак који као награду гарантује кованице Јудиног новца. Припадници тог покрета ће бити људи, по најави, који покривају широки спектар интелектуалне и политичке сцене, а делови политчког спектра су већ почели да стварају наратив о раду на уједињењу Српских земаља.

Пре десетак година након Бриселских ноћи лежања на поду, помислили би о каквом се уједињењу говори када се територија матице поцепала?! Данас је то избледело, задатак новог покрета је да романтичкарски понавља и сипа патриотске речи, а на људима је да ту чашицу испије на екс у екстази певања “химне покривалице” – весели се Српски роде. Сваком своје, док нас не сустигне бол мамурлука када конобар крпом почисти срчу са стола и испостави рачун.

И освануло нам је Сретење, Дан Државности Србије, дан устанка 1804 и Устава Кнежевине Србије из 1835. Плотуни, ватромети, оредење, Трг Републике где је из таме одзвањао глас Председника Републике који је говорио о застави три боје којих је Централна Србија била пуна, а Косовска Митровица остала без иједне, као да је двоглави орао склонио своје крило са Косова и Метохије. Глас из таме са главног трга престонице је показао да нашем друштву Орвел (1984) није дошао у метафори, већ у пуној слици наше трагичне појавне равни. Нема више места за бескрајне анализе, све је потпуно јасно.

Као што много пута поменусмо, 2024 је година суочавање и самоспознаје, и последња прилика да се сударимо са шамаром истине и пада, да би отрежњени могли да покренемо процес поновног уздизања. У супротном, још снажније ћемо пригрлити тај пољубац лажи који нас је тако лудо завео.

Пише: Дејан Милошевић, политиколог, стручњак за Дипломатију и Безбедност


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *