ФОТО: БетаФОТО: Бета

Група Срба расељених са Косова и Метохије одржала је данас протест испред амбасаде САД у Београду с ког су од те земље затражили да се „заузме“ за основна људска права Срба и „друго неалбанско становништво“ на Косову и Метохији.

Организатор протеста под називом „Слобода од страха“, Бобан Дончић рекао је да ће у понедељак, 19. фебруара амбасади САД и других земаља које имају мисије на Косову и Метохији, предати писмо са осам захтева од којих је први да се „одмах заустави константно застрашивање Срба које доводи до њиховог континуираног исељавања са Косова и Метохије“.

„У име 300.000 расељених и насилно протераних Срба са Косова и Метохије, тражимо од највећих сила света да се заузму за основна људска права за Србе и друго неалбанско становништво, које нам је одузето и ускраћено у последње 24 године“, рекао је Дончић агенцији Бета.

Позвао се на америчког председника Френклина Рузвелта и истакао да траже те четири слободе – изражавања, религије, живљења са основним потрепштинама, као и слободу живота без страха.

„Ми Срби са Косова и Метохије смо данас у 21. веку лишени ових права на свом вековном кућном прагу. Тражимо испуњење ових захтева јер су Срби на Косову и Метохији угрожени и прети им још један погром, зато смо се активирали“, рекао је Дончић.

„Људи су много уплашени, не смеју доле да обиђу имања, гробове, влада страх, али најгоре је што и наша Влада нема никакву заинтересованост за људе доле“, навео је Дончић.

Један од захтева из писма амбасадама великих сила је да се омогући обележавање Видовдана на Газиместану.

„Оно што је јако битно, а где се крши наше право, кад људи иду доле на Видовдан, ако имају случајно неко српско обележје, полиција дође и скине му јакну или мајицу и он мора да иде тако го. Које је то понижење, мислим да тога нема нигде, ни у једној држави“, рекао је Дончић.

Извор: КоССев


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *