Милош Јовановић (Фото: Косово Онлајн)Милош Јовановић (Фото: Косово Онлајн)

Главни одбор Нове Демократске странке Србије (Нови ДСС) усвојио је данас “Декларацију о Косову и Метохији” којом се оцењује да је “косовска политика власти у Београду доживела потпуни слом”, и затражио да Србија прогласи окупацију дела територије због, како наводе, флагрантног и континуираног кршења Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

У декларацији у коју је агенција Бета имала увид, наводи се да су за Нови ДСС Француско-немачки споразум о Косову и анекс из Охрида “апсолутно и недвосмислено противуставног и антидржавног карактера” и да су као такви “ништави” и да не могу производити правне последице.

“Прихватање француско-намачког и анекса Охридског споразума од стране српских званичника и државних функционера повлачи за собом не само историјску и политичку већ и кривичноправну одговорност. Против свих учинилаца ових кривичних дела против уставног уређења и безбедности Србије биће спроведени одговарајући судски поступци и они ће бити најстроже кажњени у складу са одредбама Кривичног законика”, стоји у Декларацију коју је Нови ДСС усвојио на данашњој седници Главног одбора.

Наводи се и да “питање Косова и одбране територијалне целовитости Србије није само темељно и судбоносно национално питање већ и прворазредно питање постојања и одбране правне државе и поштовања принципа уставности и законитости”.

“Како правне државе не може делимично бити – јер она постоји или не постоји – тако се правна држава и демократски поредак не могу нити се смеју бранити селективно, тј. само по одређеним питањима. Одбрана Косова и Метохије представља утолико одбрану правне државе и демократског поретка”, наводи се у Декларацији Новог ДСС.

Председник Новог ДСС Милош Јовановић рекао је на седници Главног одбора странке да се процес растакања Србије мора зауставити.

“Србија Александра Вучића по први пут у својој историји одустаје од одбране Косова и Метохије. Укидањем таблица и динара на Косову и Метохији и дозволом да возила са сецесионистичким таблицама саобраћају у централној Србији, укључивањем севера Косова у сецесионистички енергетски систем су последњи у низу догађаја у којима се Србија годинама уназад повлачила из своје јужне покрајине предајући је албанским сецесионистима”, рекао је Јовановић.

Како је навео, Вучић организацијом изложбе Експо и “квантним скоком у будућност покушава да замени целокупну нашу историју”.

“По том плану Експо ваљда треба да замени Пећку патријаршију, а Београд на види Грачаницу и Дечане. Губитак националне части ћемо, ваљда, надоместити изградњом националног стадиона”, рекао је Јовановић.

Извор: Косово Онлајн


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *