НАТО сматра да је безбедносна ситуација на Западном Балкану и даље веома крхка, изјавио је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг истичући да на тзв. “Косову” и у БиХ постоји потенцијал за тензије.

Столтенберг је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Црне Горе Милојком Спајићем у седишту Алијансе у Бриселу поновио забринутост због пораста тензија и насиља током прошле године на Северу Косова и Метохије, преноси Радио Слободна Европа.

Осудио је прошлогодишње дешавање у Бањској и указао на брзи одговор НАТО који је „распоредио додатних 1.000 војника и оклопна возила“, саопштено је на порталу Алијансе.

Столтенберг је нагласио да је НАТО „посвећен осигурању да КФОР настави да испуњава свој УН мандат“.

Он је такође потврдио да НАТО наставља да процењује потребу за даљим прилагођавањем присутности и у Босни и Херцеговини.

„Порука је да би се све стране требало суздржати од запаљиве реторике, те да се морају поштовати територијални интегритет и међународно признате границе Босне и Херцеговине. Блиско смо сарађивали са Европском унијом, и у Босни, а сада заправо радимо заједно на терену. Али такође подржавамо наше војно присуство и на тзв. “Косову”. Дијалог у којем посредује ЕУ, је једини начин да се пронађе трајно решење“, изјавио је генерални секретар НАТО.

Генерални секретар је такође рекао да ће амбасадори НАТО посетити Сарајево наредне недеље рекавши да је то „демонстрација снажне подршке за суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине“.

Јенс Стонтерберг није омиљен у норвешким народом, између осталог и због масакра у Ослу и на острву Утоја. За време тих масакара био је премијер Норвешке. Осим епског говора, ништа није функционисало како треба тог дана, 22. јула, 2011. када су се десила два масакра, један у Ослу, а други на Утоји. Укупно 77 особа је је изгубило своје животе.

У 15:26 експлодира бомба у владиној четврти у Ослу. Девет особа је теже повређено, а 200 лакше.

Након, мање од два сата, у 17:21 Беринг Брејвик убија своју прву жртву на Утоји, Монику Бøсеи.

Млади људи очајнички покушавају да побегну. У 17:26 полиција добија први позив са острва о пуцњави.

Више од сат времена Беринг Брејвик шета по острву и пуца у младе људе које проналази. Учесници кампа покушавају да се сакрију у шуми и у пукотинама дуж обале, неколико њих покушава да исплива са острва. Али велики број њих не успева да избегне метке терористе.

За то време норвешка полиција чека на одговарајући чамац. Требало им је више од пола сата да изађу на обалу острва Утоја.

У 18:27 на острво стиже полицијски штаб. 18.34 Андерс Беринг Брејвик је ухапшен без отпора. Убио је 69 људи на острву и ранио много више.

Андерс Бехринг Брејвик је 24. августа 2012. осуђен на 21 годину затвора. Јенс Столтенберг је постао генерални секретар НАТО-а 2014.

Интересантан одабир генералног сектретара НАТО-а. Није успео да спречи једну особу да побије 77 младих људи за време када је био премијер Норвешке, али зато је награђен новим, вишим положајем, постао је генерални секретар НАТО-а. Могуће због тога што уме емотивно да чита “епске говоре”.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *