Петронијевић је у изјави за Тањуг напоменуо да тзв. “Косово” није међународно призната држава, без обзира на број земаља које су то противправно учиниле.

“То је кршење међународног права од сваке државе која је признала тзв. Косово. Резолуција 1244 је једина важећа међународно правна норма, све остало је ‘смути па проспи’ и Бриселски споразуми су се показали таквим иако смо ми веровали у њих, иако смо у доброј вољи много тога учинили на нашу штету у смислу давања, споразумевања, међусобног попуштања, а са друге стране, нисмо добили ништа, сем погоршавања положаја наших лјуди доле”, тврди Петронијевић.

Према његовим речима, јасно је ко наоружава тзв. “Косово”, ко нарушава резолуцију 1244, ко прави војску на тзв. “Косову”, јасно је против кога је уперено то наоружавање и обучавање тзв. косовских безбедносних снага које су, како је рекао, фактички војска, иако по резолуцији 1244 то није дозвољено.

“Запад ради на тај начин да, уколико се право поклапа са мојим интересима, онда ћу га примењивати. Уколико се међународно право не поклапа са мојим интересима, онда ћу га игнорисати, направићу и смислићу правила јер сам јачи, и онда ћу инсистирати да се та правила спроводе до момента док иста та правила не буду одговарала неким новим, будућим интересима, а онда ћу их поново променити”, објаснио је он.

Петронијевић каже да су Србија и власти у Србији под страховитим притиском и у том смислу сматра да је неопходно издржати до маја када би, како је навео, требало да буде пресек у ком ће наступити дешавања и у ЕУ и у САД, који ће све који се баве Србијом и КиМ довести у ситуацију да се баве својим проблемима.

“Издржати до тада, покушати да не дође до сукоба. Албанци су отворено спремни на то и не спремају се сами, већ подстакнути и потпомогнути западом. Оног момента када се доле појавио британски министар спољних послова, дато је ‘зелено светло’ да раде то што раде”, истакао је он.

Уколико запад притисне Куртија да формира ЗСО, Петронијевић сматра да ће он тражити начин да изазове сукобе, јер би, како је објаснио, он био у унутрашњополитичком проблему, с обзиром на то да је обећао да то никада неће урадити.

“Оно до чега би наши органи могли да дођу уз озбиљнију истрагу, то би требало да доставе Савету безбедности УН, да траже хитну седницу Савета безбедности УН на ту тему кршења резолуције 1244. Да ли ће то помоћи или неће, да ли ће то довести до неких разултата или неће, нека се бар зна ко је и на какав начин довео до неког проблема”, рекао је он.

Говорећи о томе што је тзв. централна изборна комисија у Приштини прихватила петицију за смену градоначелника четири општине на северу Косова и Метохије и евентуалном одржавању нових локалних избора, Петронијевић каже би они формално значили повратак Срба у тзв. косовске институције.

“Ако се буду одржали ти избори, није спорно какви ће изборни резултати бити, није спорно да ће Срби бити на челу тих институција, али каква ће бити њихова овлашћења, колико ће њима требати времена да отклоне све негативне ствари које су нелегитимне, а које су самозване власти на северу Косова и Метохије урадиле и да ли ће уопште моћи то да ураде. Да ли ће моћи да скину албанску заставу и врате заставу Србије и ЕУ без сукоба?”, рекао је он.

Додао је и да међународну заједницу не треба да посматрамо као “неког свог пријатеља”, већ да их прихватимо само као силу, која има своје интересе.

“Легалном и легитимном влашћу у четири општине на северу КиМ сматрају се они који су изабрани са не више од три одсто гласова, за разлику од оних претходних који су имали 73 одсто гласова. Излазност са три одсто гласова не постоји у историји човечанства од кад постоје избори и појам демократије. То је један од највећих апсурда и лицемерја запада. Ко је вас овластио да признате легитимност и власт таквих избора и представника које је делегирало три одсто, шта очекивати од следећих избора?”, нагласио је он.

Петронијевић је изјаву портпарола ЕУ Петера Стана да би нови локални избори требало да буду одржани што је пре могуће, оценио као једну врсту “испразних изјава” које немају никаквог значаја.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *