Помоћник државног секретара САД у Бироу за европске и евроазијске послове амбасадор Џејмс О’Брајен је поручио из Скопља:

„Ми снажно подржавамо мапу пута договорену у овој земљи – у Охриду у марту прошле године“,

Данас се одржава састанак лидера о Плану раста за Западни Балкан у склопу сусрета „Западни Балкан и ЕУ“. Домаћин је премијер Северне Македоније, Димитар Ковачевски, а присуствовали су Александар Вучић, премијери Албаније Еди Рама, Црне Горе Милојко Спајицћ, и министар финансија и трезора у Савету министара БиХ Срђан Амиџић. Присутан је био и Аљбин Курти.

Вучић се похвалио да би у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ требало да буде потписан споразум о отвореном тржишту рада између Србије, Албаније и Северне Македоније.

Изразио је и наду да би отворено тржиште радне снаге требало да ступи на снагу од 1. марта.

Такође је поменуо и најаве о могућем одласка на Косова и Метохију, рекавши да је само изразио своју жељу, те да је увек слободан и спреман да разговара са народом на Косову и Метохији.

„За мене не постоји ништа важније од тога“, рекао је Вучић.

Тврди да је разговарао са помоћником америчког државног секретара за европска питања, Џејмсом О’Брајаном о динарима на Косову, односно „најави да ће бити укинути на Косову од 1. фебруара“:

„Наредних дана ћемо интензивно наставити консултације по том питању“.

За то време, медијама, такође из Скопља изјаву је давао Аљбин Курти.

Истицао је да је тзв. Косово наклоњено ЕУ, те да стога не прихвата да се условљава или „буде талац“ питања нормализације са Србијом.

Сматра да чланство тзв. Косова у ЕУ треба одвојити од питања нормализације, а говорио је и о тренутној забрани увоза робе из централне Србије.

Обојицу је из Скопља помоћник државног секретара САД за европска и евроазијска питања, Џејмс О’Брајан, позвао да се ангажују у процесу дијалог.

„Верујемо да обе земље треба да раде у процесу дијалога на примени мапе пута у потпуности“, нагласио је кратко О’Брајан.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *