Кнез Вилхелм, Иса Бољетинац, Данкан Хитон-Армстронг и пуковник Томсон у Драчу 1914. годинеКнез Вилхелм, Иса Бољетинац, Данкан Хитон-Армстронг и пуковник Томсон у Драчу 1914. године

Српски народ дуго памтио зверства крволока Исе Бољетинца!

Као голобради младић је мучки убијао Турке. После служио као Султанов телохранитељ у Истанбулу. Отимао је од муслимана у Звечану. Србима је палио куће, клао их и силовао им жене и ћерке. Убијен је у Подгорици у револверашком окршају. Албанци овог хладнокрвног и неписменог крвника сматрају херојем и праоцем такозваног Косово. Харадинају је идол!

Дакле, ко је тај Болетини (или Бољетинац)?

Албанска званична историја га доживљава као албанског националисту и герилског борца против Отоманског царства, који се у тадашњем косовском вилајету борио за независност тзв. Косова. Дакле, као хероја и претечу албанске борбе за тзв. Косово.

Његово право име је Иса Шаља, рођен 15.01.1864. у селу Бољетину код Звечана, умро 23.01.1916. у Подгорици. Као млади момчић се латио оружја и придружио Призренског лиги (Призренска лига је била албанска политичка организација основана 10. јуна 1878. године у Призрену. Циљ Лиге је био борба за албанску аутономију и уједињење свих Албанаца у један велики албански вилајет), када је учествовао у оружаним сукобима против турске војске.

Међутим, убрзо је схватио да је то тотално бесмислено и непрофитабилно, па је направио договор са Султаном и изградио моћно упориште у близини данашње Косовске Митровице, одакле је са својом екипом пленио имовину других муслимана у крају и предводио страшне злочине над локалним Србима: палио им је куће, силовао жене, убијао децу… Био је страх и трепет на територији коју је покривао.

Албанци и дан данас цитирају као врхунску “мудрост” његову чувену изјаву:

Када дође пролеће, ми ћемо да обрађујемо косовске равнице са костима Срба, јер ми Албанци смо превише патили да би заборавили.

Доказавши се као озбиљан психопата и динамичан крволок, награђен је премештајем у Истанбул, где је четири године (1902–06) служио у гарди која је обезбеђивала султанску палату.

Вратио се кући са официрским чином и постао командант локалне милиције, настављајући са старим злочинима, овог пута официјално.

Бољетинац је претио да ће спалити све до једну српску кућу након што је Русија отворила свој конзулат у Митровици 7. Маја 1902. године.

Године 1909, заједно са другим шиптарским виђама, побунио се против пореза који су Турци увели другим муслиманима.

То је био почетак његовог сукоба са Османском империјом.

Преузео важну улогу у побуни против Отоманске владавине 1910. године, док је у Првом балканском рату (1912) преговарао са обе стране, а затим се борио против црногорске и српске војске на Косову и Метохији.

Учествовао је у усвајању декларације о албанској независности у Вљору 1912, да би након тога био британски “дипломатски агент”, као и телохранитељ Принца Вилијема од Албаније током 1914. године.

Убијен је у пуцњави у Подгорици у јануару 1916, кажу, под сумњивим околностима.

О томе сведочи и објава Рамуша Харадинаја на Фејсбуку поводом обележавања гошњице Болетинијеве смрти.

Иса Бољетинац се идентификовао са судбином домовине. Његово “Добро сам кад је Албанија у реду” и данас би требало да нас води у потрази за нашим правима. Ако тражимо највише патриотске вредности у нашој националној историји, налазимо их у фигури Исе Болетинија. Својим животом оставио нам је поруку да домовина није отуђена и не сме се њоме трговати. Сведок тога је и његов вечни дом у Бољетину. Исина слика је чак и сада пример за све што је национални и државни интерес. Нек’ му је вечна слава! – написао је Харадинај

Посмртни остаци Исе Бољетинца, сахрањени су 2015. у селу Бољетин, у општини Звечан на северу Косова и Метохије. Сахрани је присуствовало око 400 људи, блиских рођака и потомака Бољетинија.

Иако доказани крвник српског, па и муслиманског народа, брутални терориста и хладнокрвни ликвидатор, Иса Бољетини је херој Албанаца са Косова и Метохије, а многима од тренутних тзв. политичких виђа на тзв. Косову је и идол. Та психопатна личност, који је без трунке саосећања убијао, клао, силовао, пљачкао, отимао итд, постао је албански национални херој и ничу спомен обележја са његовим ликом.

У центру Скадра је подигнут монументални споменик Иси Бољетинцу, док се његов револвер налази у музејској поставци у Тирани.

Статуа крвника Исе Бољетинца је откривена у Јужној Митровици 28. новембра 2012. године поводом празника Дана заставе и стогодишњице независности Албаније.

Статуа Исе Бољетинца у центру Јужне Митровице

У Звечану му је постављено спомен обележје. Бујар Гаши: “Кула Исе Бољетинца/Кула је споменик наслеђа у Бољетину, Звечан!”

Биста Исе Бољетина је 2020. постављена у музеју “албанске историје” у граду Валони.

Овај пројекат је подржао Еди Рама.

Током фудбалног меча у Београду 2015., Албанци су лансирали дрон који је преносио мапу тзв велике Албаније и два човека: први, с лева је Албански премијер Исмаиљ Ћемали и Иса Бољетинац, крвник и психопатски убица, Срба као и муслимана.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *