Како се завршила 2023 година са најавом признања РКС таблица, а тиме новог државног ентитета на територији Републике Србије, важно је да се почетком 2024. године сви упознамо са Фрацуско-Немачким планом и тзв Охридским анексом.

Сам споразум је насловљен као пут ка нормализацији односа Косова и Србије.

У уводу споразума, стране прихватају створене границе, поштовање територијалног интегритета и суверенитета обе стране и поштовању права националних мањина (Слично као процес раздруживања република као држваних ентита који су били у савезној држави, па сад морају да реши низ билатералних питања).

Даље се у уводу наводи да без обзира на разлике у погледима око фундаменталних питања, обе стране имају добру вољу да створе услове у корист грађана, па су се стране сложиле за пут ка тој нормализацији односа.

Тако у члану један издвајамо :
Стране ће развијати добро/суседске односе на основу једнаких права.
Обе стране ће међусобно признати званична документа и националне симболе, укључијући пасоше, дипломе, возачке дозволе, таблице и царинске печате.

У тачки два се наглашава да се обе стране воде повељом УН, нарочито на део који се односи на суверености и једнакости држава, поштовању независности, тероторијалног интегритета, права народа на самоопредељење, заштити људских права и недискриминацији. ( Идентично процесу раздруживања држава које су некад били у федерацији).

Тачка три потрвуђује да ће се у складу са повељом УН, отворена питања између страна бити решавана дијалогом и без употребе силе.

Тачка четири, стране неће моћи да представљају једна другу у међународној сфери и деловаће самостално. Србија неће спречавати Косово у процесу пријема у међународне организације.

Тачка пет, стране се обавезују да неће блокирати једна другу у процесу придруживања ЕУ.

Тачка шест, обе стране ће наставити процес нормализације уз посредство ЕУ, и дубљу сарадњу у областима економије, науке и технологије, транспорта, правне сардње, културе, спорта, телекомуникација, здравства, религије, заштите животне средине, борби против организованог криминала( пун спектар међусобних односа две стране).

Члан седам, стране се обавезују да уреде посебне односе и дају гаранције у складу са стандардима Савета Европе, да би обезбедиле висок ниво самоуправу Срба на Косову, укључујући и финансијску помоћ Србије, уз отварање директног канала комуникације Владе Србије и Владе Косова.
Стране ће формализовати статус Српске Православне Цркве на Косову (по узору на статус СПЦ у другим државама света), као и висок ниво заштите Српског културног наслеђа у складу са постојећим Европским моделима.

Тачка осам: Oбе стране ће разменити сталне мисије, оне ће бити успостављене као позиције Влада обе стране (Овај ниво односа већ постоји путем официра за везу, сад се подиже на виши ниво дипломатских односа кроз сталне представнике).

Тачка девет: Обе стране прихватају ноту ЕУ у области донација и инвестиција, и формираће посебно инвестиционо окружење у жељи за даљим економским развојем.

Тачка десет: Обе стране се обавезују да и потврђују своје обавезеу у имплементацији свих претходних договора који остају валидни и обавезујући.

Тачка једанаест: Обе стране се обавезују око имплементације мапе пута утврђене овим споразумом.

Анекс на споразум :
Косово и Србија су посвећене, обавезне и сагласне са свим тачкама споразума и анекса споразума и имплементацији истих.

Обе стране примиле к знању да ће споразум и анекс споразума постати интегрални део процеса приступања обе стране ЕУ. Обе стране су нотирале да ће одмах након прихватања споразума и овог анекса, ЕУ као посредник у процесу, усвојити овај пут нормализације односа у поглавље 35 преговора Србије о приступању у ЕУ. За Косово ће такође важити исте обавезе.

Косово и Србија су сложиле да не блокирају ниједну тачку споразума.

Косово и Србија прихватају да ће у случају неуспеха у спровођењу обавеза из Споразума и Анекса, то имати негативне и директне последице у процесу придруживања ЕУ, као у прекид финансијске помоћи ЕУ.

Кад мало дубље сагледамо Француско-Немачки Споразум и Охридски Анекс (Анекс постоји само ако је првобитни споразум прихваћен) видећемо да је све последице политике режима у Београду према Косову и Метохији. Од 2013. године и првог Бриселског споразума, корак по корак, надлежности Републике Србије су предаване тзв Косову, подсетићемо се да је Режим Александра Вучића је тзв Косову предао: локалну самоуправу на Северу КиМ, полицију, правосуђе, енерегетику (која је сад постала интегрални део Енергетског система Албаније), телекомуникације, катастарске књиге, матичне књиге, царински печат, универзитетске дипломе, позивни број +383, Газиводе, Валач, цивилну заштиту, независну привредну комору, признао регионално представљање, званичне посете, признао супримацију Врховног суда тзв Косова, пасоше, личне карте, укупно више од 25 надлежности Републике Србије.

Ово је била мапа пута која је доволе до стварања де факто стања на КиМ и овог Француско-Немачког предлога који подразумева формализацију тог уз активну улогу режима у Београду створеног де факто стања. Де јуре се још увек неће тражити, и у томе ће бити замка да би се тај пораз народу у Србији представио као договор и победу. Уз снажне покличе и песме као и свих претходних 12 година. Велико је питање како ово спречити, с’ обзиром на легитимитет који је добијен на изборима. Постоји тај узани простор који се огледа у позиву на одбрану Устава и окупљање свих опција без обзира на разлике. Од састава Скупштине народ тешко може очекивати активну борбу, већ се почело са амортизацијом ове катастрофе за државност Србије кроз својеврсно правдање овакве политике режима (геопочитичке околности) и то од декларативно националних политичких опција. Та прича око међународних околности може бити нa корист Србије, али само уз проактиван приступ! Није нам први пут да смо као народ остављени од своје политичке и друштевне елите, видећемо да ли постоји снага за окупљање свих од дијаспоре до Србије око одбране поменутог Устава, уколико те снаге и разумевања не буде било, бар ћемо знати где смо и шта смо постали. Зато је 2024. година, година суочавања.

Срећно нам било!

This image has an empty alt attribute; its file name is viber_image_2023-12-29_15-35-04-567-1024x744.jpg

Пише: Дејан Милошевић, политиколог, стручњак за Дипломатију и Безбедност


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *