Фото: КоССевФото: КоССев

„Поздрављамо одлуку Србије да званично призна регистарске таблице возила РКС које издаје Косово. Ова одлука отвара пут за потпуно укидање режима налепница. ЕУ сада очекује да Косово одговори на сличан начин“, навео је у одговору за КоССев потпарол Европске уније, Петер Стано.

Непосредно након што су из саобраћаја на Северу практично нестале српске таблице градова на Косову – уз ћутњу званичног Београда и прорежимских медија, Влада Србије донела је јуче одлуку којом је омогућила слободу кретања за сва возила са Косова од 1. јануара.

Нова ће се одлука на терену примењивати постављањем још једног дисклејмера на прелазима у ком се наводи да се одлука не може тумачити као признавање независности Косова.

Овакву одлуку Владе Србије поздравила је Европска унија, оценивши је као позитиван корак у имплементацији Споразума о путу нормализације, као и досадашњих обавеза Дијалога у вези са слободом кретања.

„То показује да је напредак у процесу нормализације односа између Косова и Србије могућ. То такође представља корак у правом смеру ка бољој регионалној и европској интеграцији Западног Балкана, што у коначници користи грађанима региона“.

Иако у одлуци Владе Србије није прецизирано, Стано је потврдио да ова одлука отвара пут за потпуно укидање режима налепница, али и да се сада чека Приштина.

„ЕУ сада очекује да Косово одговори на сличан начин“, поручио је Стано.

Извор: КоССев


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *