Вође Европске уније данас су, у Декларацији усвојеној са Самиту ЕУ – Западни Балкан, позвали Београд и Приштину да без одлагања или предуслова потпуно спроведу Споразум о путу нормализације и његов Анекс, као и све претходне споразуме.
У Декларацији се наводи да у потпуности подржавају напоре високог представника ЕУ испецијалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана.

Од две стране очекује се конструктиван ангажман „у доброј вери и у духу компромиса“, да би се постигао брзи напредак у нормализацији односа, што је, како се наводи – критично важно за сигурност и стабилност целог региона и како би се осигурало да стране могу да напредују на своом европском путу.

“Позивамо стране да без одлагања или предуслова потпуно спроведу Споразум о путу нормализације и његов Анекс о спровођењу, као и све прошле споразуме. Такође, очекујемо да наставе да улажу континуиране напоре у смиривање напетости у складу са захтевима ЕУ и да се уздрже од једностраних и некоординисаних акција које би могле довести до даљних напетости и насиља, као и од реторике која не погодује нормализацији односа“, стоји у Декларацији.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *