Август, 2016. А. Вучић:

“Што се Србије тиче ми ћемо, и нашег народа, ми ћемо све да примењујемо. Ја мислим да наш народ има разлога за задовољство, вечерас се успоставља Заједница Српских Општина. Са радошћу ћу ићи у посету нашем народу на Косову и Метохији, у датим оквирима, у септембру месецу. Да ли пре или после посете Сједињеним Америчким Државама, али ћу ићи на два дана да би стигао да обиђем свих десет општина. По први пут вечерас могу да кажем Заједница Српских Општина. И честитам формирање Заједнице Српских Општина нашем народу на Косову и Метохији.”

Јул, 2023. А. Вучић:

“…На којој треба да делује Заједница Српских Општина и то је то. Јер су Срби (Вучић и Дачић) прихватили и све остало, и регионалну полицију и судство и учествовање на изборима и многе друге ствари. Чак и ону цивилну заштиту, који су после неки прогласили за терористичку групу. Дакле, суштина у томе је да Заједница Српских Општина мора да буде формирана. Требала је да буде формирана пре десет година и више. Очигледно није било довољно воље да се то учини. Нисам видео тај предлог. А што се Отвореног Балкана тиче о томе смо разговарали и мислим да сам верно пренео оно што је закључак обојице.”

Децембар, 2023: Запад направио нацрт у сверном делу Косовске Митровице, овлашћења ограничена:

Према нацрту како преносе медији, у надлежности ЗСО убраја се право да тело доноси одлуке, прописе, упутства и декларације. Имаће пуну надлежност на локалном нивоу у области економског развоја, просторног планирања, здравља, образовања и заштите културног и верског идентитета, док неће имати извршна овлашћења и неће угрозити “независност и интегритет такозваног “Косова”.

Нацрт предвиђа могућност финансијске подршке Србије, као и директан канал комуникације ЗСО са владом такозваног “Косова” преко Министарства администрације локалне самоуправе.

Према нацрту, у надлежности ЗСО убраја се право да тело доноси одлуке, прописе, упутства и декларације. Имаће пуну надлежност на локалном нивоу у области економског развоја, просторног планирања, здравља, образовања и заштите културног и верског идентитета.

По питању односа са централним властима пише да ЗСО неће на било који начин подривати уставни и правни однос централних и локалних власти у испуњавању својих циљева. Однос ће, наводи се, бити заснован на међусобној сарадњи и размени информација у духу промоције демократије, мултиетничности и интегрисаног друштва у складу са важећим законима Приштине.

Главни орган би требало да буде скупштина, која усваја предлоге, измене или допуне статута, доноси правилнике, одлуке и декларације.

Заједницу би требало да чини десет општина са српском већином: Грачаница, Штрпце, Пасјане, Ранилуг, Клокот, Ново Брдо, Северна Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток.

За школе и здравствене институције које су под надлежношћу српских министарстава, статут предвиђа да ове институције постану приватне под окриљем ЗСО, а да Србија пружа “финансијски допринос”.

Оне ће добити дозволе, односно лиценце за рад у складу са приштинским законом. Постојао би стандард “издавања дуплих диплома”, приштинских и српских које би признавали и Београд и Приштина.

Заједница Српских општина = Мало јача овлашћења од удружења рибара на сувом


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *