Према нацрту како преносе медији, у надлежности ЗСО убраја се право да тело доноси одлуке, прописе, упутства и декларације. Имаће пуну надлежност на локалном нивоу у области економског развоја, просторног планирања, здравља, образовања и заштите културног и верског идентитета, док неће имати извршна овлашћења и неће угрозити “независност и интегритет такозваног “Косова”.

Нацрт предвиђа могућност финансијске подршке Србије, као и директан канал комуникације ЗСО са владом такозваног “Косова” преко Министарства администрације локалне самоуправе.

Према нацрту, у надлежности ЗСО убраја се право да тело доноси одлуке, прописе, упутства и декларације. Имаће пуну надлежност на локалном нивоу у области економског развоја, просторног планирања, здравља, образовања и заштите културног и верског идентитета.

По питању односа са централним властима пише да ЗСО неће на било који начин подривати уставни и правни однос централних и локалних власти у испуњавању својих циљева. Однос ће, наводи се, бити заснован на међусобној сарадњи и размени информација у духу промоције демократије, мултиетничности и интегрисаног друштва у складу са важећим законима Приштине.

Главни орган би требало да буде скупштина, која усваја предлоге, измене или допуне статута, доноси правилнике, одлуке и декларације.

Заједницу би требало да чини десет општина са српском већином: Грачаница, Штрпце, Пасјане, Ранилуг, Клокот, Ново Брдо, Северна Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток.

За школе и здравствене институције које су под надлежношћу српских министарстава, статут предвиђа да ове институције постану приватне под окриљем ЗСО, а да Србија пружа “финансијски допринос”.

Оне ће добити дозволе, односно лиценце за рад у складу са приштинским законом. Постојао би стандард “издавања дуплих диплома”, приштинских и српских које би признавали и Београд и Приштина.

Мало јача овлашћења од удружења рибара на сувом.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *