Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је, у интервјуу за “Косово онлајн”, да Косово никада неће постати чланица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), јер се у тој међународној институцији одлуке доносе консензусом, а Србија се с тим никада неће сложити.

На питања очекује ли да ће регион, и односи Београда и Приштине бити на дневном реду Савета министара ОЕБС-а, с обзиром на акутна жаришта у свету и хоће ли у Скопљу указати на актуелну ситуацију на Косову и Метохији, Дачић је одговорио потврдно нагласивши да је то “саставни део оног што говоримо”.

Дачић је истакао да:

“Ми се тиме стално бавимо, пошто је у Бечу седиште ОЕБС-а, на сваком састанку се и о томе расправља. Ми осуђујемо одлуку да се не дозволи гласање на српским изборима на Косову, зато што је то апсолутно супротно свему ономе што смо се договарали Бриселским споразумом”

Да потсетимо да је издаја Косова и Метохије почињена Бриселским споразумом која је била замаскирана је пред домаћом јаношћу пажљиво осмишљеном и вођеном пропагандом.

Бриселски споразум који је потписао Ивица Дачић уз сарадњу са Александром Вучићем, је документ велеиздаје Србије!

Споразум на две странице има 15 параграфа.

  • Параграфи 1—6 односе се на оснивање, делокруг и функције планиране Заједнице српских општина, која наравно никад нису основанa.
  •  Параграфи 7—9 односе се на полицију и безбедност, наводећи једну полицијску снагу за цело “Косово” (укључујући Северно Косово) познату као такозвана “полиција Косова”. 
  • Параграф 11 предвиђа да се општински избори одржавају на целом Косову према закону тзв. Косова.
  • Параграф 12 предвиђа израду плана имплементације и прецизира датум (сада прошли) до када ће план бити закључен.
  • Параграф 13 обавезује се на интензивирање преговора о енергетици и телекомуникацијама.
  • Према параграфу 14, „Договорено је да ниједна страна неће блокирати, или подстицати друге да блокирају напредак друге стране на њеном путу ка ЕУ.”
  • Параграф 15 предвиђа успостављање комитета за имплементацију уз помоћ ЕУ.

Документ сагласан о интеграцији општина са српском већином на северу Косова и Метохије у правни систем такозваног “Косова”, уз две гаранције:

Сва судска питања су по закону такозваног “Косова”, али Срби са Косова и Метохије морају бити већина одређених судских већа; веће (Окружни суд у Косовској Митровици) мора да заседа у Северној Митровици.

Сав рад полиције треба да обавља такозвана “Полиција Косова”, али регионални командант полиције у областима са већинским српским становништвом мора бити Србин изабран са листе коју достављају општине Срба са Косова и Метохије.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *