Сабор Српског националног већа одржан је данас у у Београду. На Саобору је именовано ново руководство и најављене будуће активности. Први задатак је да Срби са Косова узму своју судбину у своје руке, створе аутентичну политику, насупрот циљу актуелне власти у Београду „да Косово постане независна држава и то без Срба“, речено је на скупу. Затражили су одбацивање француско-немачког споразума, а са друге стране, искључиво поштовање Устава Србије и Резолуције 1244.

Након неуспелих вишемесечних покушаја да први скуп новоформирано Српско национално веће одржи на Косову, сабор је, како је и најављено, одржан данас у конференцијској сали хотела „Младост“ у Београду.

Једногласно је извршена промена статута СНВ, односно уместо извршеног одбора, именовано је председништво.

Именовано је више од двадесет чланова председништва из свих региона Косова, али и представник из дијаспоре. Међу њима су се нашли и Славиша Ристић, Марко Јакшић и Момчило Трајковић.

За новог председника СНВ Косова и Метохије изабран је проф. Ненад Којић из Врбовца, а за заменика председника проф. Александар Ћорац, уједно је именовано и шест потпредседника СНВ.

Којић је на овом скупу поручио да је циљ СНВ опстанак, „престанак терора“ и да се КиМ врати у окриље Србије.

„Ми не желимо више да ћутимо – желимо да будемо оружје мира, желимо да обацимо мржњу и сејемо братску љубав, да правимо слогу, а не раздор, да улијемо наду за повратак и опстанак прогнаних, да ставимо правду испред користи и да стално инсистирамо да држава учини све што јој је у моћи за очување територијалног интегритета државе, да одбацимо све што није у служби поштовања територијалног интегритета и суверенитета“, казао је.

То подразумева, поручује – одбацивање француско-немачког споразума, искључиво поштовање Устава Србије и Резолуције 1244.

Позвао је међународну заједницу да поштује права Срба у складу са овом Резолуцијом.

„Она (међународна заједница) је дужна да одбаци све што није у складу са Резолуцијом 1244“, навео је.

Упутио је позив и Србији:

„Да све оне који раде против Устава и интереса Републике Србије, без обзира за њихове разлоге, и који раде само зарад личних интереса и интереса Албанаца, одстрани, процесуира и да такви више не могу да заступају наше интересе“.

Најавио је слање захтева и Приштини – „да престану са шиканирањима и хапшењима и сваке врсте притисака – институционалног и ванинституционалног“.

Трајковић: Вучићев циљ је да Косово постане независна држава и то без Срба

Након Којића, присутнима на Сабору обратио се и Момчило Трајковић.

Осврнувши се на период од 1999. до сада, казао је да Европска унија, САД и НАТО решавају косовско питање унапред засновано на „албанској жртви“ и по мери њихових геостратешких интереса, „а све под плаштом да стварају мултиетничко и демократско друштво“.

„И уместо да на тим принципима решавају косовско питање, они су применили етнички принцип и решавали ‘албанско питање’, занемарујући ‘српско питање’… Какав апсурд! Каква превара!“, оценио је Трајковић.

Рекао је да су западни део међународне заједнице, београдски режим и косовско-албански фактор постали произвођачи кризе, уместо да буду фактор решавања проблема.

Каже да га не изненађује понашање међународне заједнице и Приштине, већ званичног Београда.

Актуелну власт назива „марионетском“, те каже да су је креирали светски центри моћи с циљем да Косово постане „независна држава и то без Срба“.

Каже да управо прихватање и спровођење Бриселског споразума, Вашингтонског и немачко-француског споразума, као и Охридске мапе пута, представља прву фазу у реализацији овог пројекта који води до, сматра, формирања „Велике Албаније“.

„Толерисање власти Аљбина Куртија то најбоље показује. Трагично је да су српске власти на такве процесе пристале и у њима учествују. Такође, форсирање и толерисање Куртијеве политике говори да је тзв. међународна заједница одустала од демократског решавања односа на Косову и Метохији, препуштајући Куртију да дугим цевима дисциплинује, како он то каже, своје грађане, милитаризује Север и успостави косовски суверенитет на целој територији Косова и Метохије“, сматра Трајковић.

Тврди и да „катастрофалне“ последице Куртијеве политике према Србима воде ка „коначном егзодусу преосталог српског народа“.

Трајковић наглашава да је Вучић на све то пристао, те да је „један од креатора и извршитеља погубне политике“.

„Стратегија ове власти је издаја националних и државних интереса, издаја колевке српског народа, чиме ће лишити наш народ будућности. Ова власт је доведена од страних центара моћи и наметнута наивном и изманипулисаном српском народу, како би исти центри моћи довршили давно започет процес одузимања Косова и Метохије“, нагласио је Трајковић.

Додао је да је план власти да се Вучићева „стратегија“ оконча пристанком српског народа на издају.

„Неко ће рећи, не, није наша издаја, већ његова. Нажалост, биће наша уколико дозволимо да умногоме завршен процес издаје, ова власт доврши до краја. А дошао је на власт критикујући тзв. бившу власт, обећавајући да ће радити све супротно. А шта се у ствари десило? Потписао је Бриселски споразум и њиме де факто предао територију на којој ће сами косовски Срби успоставити суверенитет и интегритет тзв. Републике Косово“, истакао је Трајковић.

На таблицама стварао стратегију „манипулације’, где је сада „КМ остаје, нема предаје“
Сматра и да је Вучић Бриселским споразумом укинуо српске институције и приморао „бруталном силом“ Србе на Северу да улазе у косовски систем.

„Предао је електро-енергетски систем, акумулацију Газиводе, Валач, судство, цивилну заштиту, полицију, међународни телефонски број, локалну власт, и на крају, препустио косовским властима да натерају несрећне људе да главом без обзира, што се дешава ових дана, скидају КМ таблице и постављају таблице тзв. Републике Косово“, нагласио је.

Према његовим речима, Вучић је на таблицама стварао стратегију „манипулације несрећним народом“.

„А данас, нигде га нема. Као последња кукавица ћути. Не помиње своју паролу: ‘КМ таблица остаје, нема предаје’. Кукавички ових дана, па и данас и даље уцењује српски народ са Севера да гласа на изборима за њега који их је унесрећио и издао“, казао је Трајковић.

Српска листа – творевина Запада, Београда и Приштине да би се заокружила косовска власт
Додаје да је Вучић уз „предају Севера Косова“ радио на „обезглављивању и деморалисању“ Срба јужно од Ибра.

„Комбинујући смишљене потезе према северу и југу, из корена је избио српско национално биће и разбио му је његово најсветлије оружје које је градио вековно – пасиван отпор, трпљење“, казао је Трајковић.

Наглашава да је „обезглавио“ народ успостављајући „наводно јединство“, односно Српске листе.

„Не. Драги пријатељи, ту нема јединства, то је велика лаж. Српска листа је заједничка творевина западних ментора, Хашима Тачија и Александра Вучића. Она је била потребна да би се спровео Бриселски споразум, да би се натерали Срби на Северу Косова да уђу у косовски систем и заокруже косовску власт на читавој територији тзв. Републике Косово, да се укину српске институције, да се предају сви важни чиниоци српске државности који су до тада онемогућавали и били сметња завршетку тог подмуклог пројекта међународних моћника“, оценио је Трајковић.

Немам доказа ко је убио Оливера Ивановића, али имам голе чињенице ко је цртао мету
Каже и да су уједно „елиминисали све српске ауторитете који су били гаранција да живот на Косову и Метохији за српски народ има перспективе“.

„Вучић је на Северу Косова изоловао и покушао да политички ликвидира Марка Јакшића и људе око њега. Изоловао је и све нас на централном Косову, који имамо другачије мишљење и неслагање с његовом политиком. Најдрастичнији пример елиминације неистомишљеника јесте обрачун с Оливером Ивановићем, који није пристао на његов ауторитарни начин решавања косовске кризе. Његово трогодишње заточеништво у косовским казаматима због наводног ратног злочина, је под великом сумњом. Затворен је у јеку политичке борбе и избора на којима је он био противкандидат Вућићевом кандидату за председника општине Северна Митровица. И након пуштања из заточеништва Оливер је онако рањен, поново кренуо у борбу за другачију политику од ауторитарне Вучићеве политике. И платио је животом“, нагласио је Трајковић.

Немам доказа ко је убио Оливера Ивановића, али имам голе чињенице ко је цртао мету Оливеру Ивановићу

Каже да Српску листу сачињава „интелектуални и политички полусвет“, а како би „слепо и безпоговорно извршавали наредбе из Вучићевог Београда“.

Осврнуо се и на дешавања у Бањској 24. септембра, наводећи да су „врх и крах Вучићеве политике на Косову и Метохији, а последице, несагледиве!“.

40.000 Срба отишло са Косова за 11 година, ако се тако настави неће постојати услови за формирање ЗСО
Изнео је и податак да је од доласка Вучића на власт 2012, Косово напустило више од 40.000 Срба, „што због албанског зулума, што због успаване међународне заједнице, али највише због његове политике и политике тзв. Српске листе“.

„Уместо да искористе могућност да помогну народу да опстане, комбинујући снагу коју су добили од српске и косовске власти, тај полусвет кренуо је у распродају националних интереса, а зарад личних и групних интереса, координиран од инсталираног Вучићевог центра моћи на Копаонику, „, казао је.

„Најбољи пример је општина Штрпце, која је пре доласка на власт Српске листе имала 12.000 Срба, а данас има мање од 6.000. Вучићеви кадрови, координисани с Копаоника, кренули су у невиђени криминал. Путем мита и корупције, издали су неколико хиљада грађевинских дозвола да у националном парку Шар планине Албанци граде један од највећих својих градова“, казао је Трајковић.

За Заједницу српских општина (ЗСО) Трајковић је рекао да ће овај „генијални изум који Вучић нуди, бити последњи камен у темељу независне државе Косово“.

„Ако се настави с исељавањем Срба, неће постојати услови за формирање ЗСО, јер општина са српском већином јужно од Ибра неће ни бити“, оценио је.

Каже и да је у току процес „нестајања Српске листе и стварања од стране Куртија нове српске вазалне политике са мањим бројем Срба који су на то пристали“.

„Ми морамо то спречити по сваку цену“, додао је Трајковић, наводећи да следи „санирање катастрофалног стања“

Први задатак – узети судбину у своје руке
Трајковић је казао да за СНВ не постоји решење за Косово, „већ решавање процеса“.

„И у том процесу треба ојачати и усправити Србе на Косову и Метохији интелектуално, политички, економски како би могли да се носе с експериментима три фактора – међународне заједнице, Београда и Приштине. Нема нама напред уколико не дође до промене власти у Београду, па и после тога, питање је како ће нам бити. Али, битно је да власт у Србији буде демократска и променљива. И ми ћемо у томе дати свој допринос“, нагласио је он.

Констатује да је први задатак СНВ-а да Срби узму своју судбину у своје руке, створе аутентичну српску косовско-метохијску политику, „која треба да буде стуб нормалној Србији на Косову и Метохији у одбрани њених националних интереса и интереса нас који доле живимо“.

„Желимо да са демократским властима у Београду изворно учествујемо у креирању политике Србије на питању КиМ и преузмемо део одговорности за њену имплементацију на КиМ. Прво, да зауставимо ерозију српског националног бића, панику и одлазак народа са својих вековних огњишта, да започнемо стабилизацију и отворимо перспективу која је кључни фактор у даљим процесима на КиМ“, навео је.

Патријарх се не одазива
Трајковић је на крају свог говора казао да је Српско национално веће ове године три пута тражило сусрет с патријархом Порфиријем, али да се он није одазвао.

Нагласио је да на данашњем сабору нема представника СПЦ, односно за одржавање овог скупа СНВ нема благослов.

„Дошли смо у Београд ближе њему и позвали га, али није се одазвао. Наше владике с Косова нису дошле, јер је од доласка новог патријарха промењен однос наше цркве, није више као што је некада био… Нажалост, данас Црква и Вучићева власт говоре истим језиком“, рекао је, Трајковић.

Забрањени Сабор Срба са Косова и Метохије одржан данас у Београду

Извор: КоССев


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *