Такозвано посебно одељење основног суда у Приштини почиње у понедељак прво суђење у одсуству оптуженима за ратне злочине.

Оптужен Чедомир Аксић се терети за наводне ратне злочине које је наводно починио од јануара до маја 1999. године.

Такозвано специјално тужилаштво је 4. маја 2023. године објавило да је против Аксића подигло оптужницу за ратне злочине. Новина овог случаја да ће се судски процес одвијати без присуства оптуженог.

Такозваним новим “Закоником о кривичном поступку”, тачније такозваним “чланом 303” којим се предвиђају суђења у одсуству и у случајевима када се оптужени одриче права да присуствује судским расправама.

Ипак, за овакву околност, предвиђено је да такозвани суд, под чијом се пресудом налази одређени кривични предмет, мора одржати рочиште на којем ће одлучити да ли је захтев оптуженог за вођење судског поступка у његовом одсуству основан.

Иако се суђење може одржати и у одсуству оптуженог, то се може десити само када тужилаштво и суд имају сва средства за обезбеђење оптуженог у поступку.

Поред оптужнице против Аксића, само у току 2023. године, подигнута је оптужницу против Д.Р., за наводно насиље током рата на Косову и Метохији, против Г.П., такође за наводно насиље током рата на Косову и Метохији, оптужница против И.Б., за наводне ратне злочине на Косову и Метохији, оптужница против И.Р. и Д.Д., за наводно насиље током рата на Косову и Метохији, оптужница против М.Ј., такође због наводног насиља током рата на Косову и Метохији.

За све ове предмете предложено је суђење у одсуству.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *