Мисија НАТО-а је саопштила да ће генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг, започети у недељу посету Балкану. Прво ће посетити Приштину, у понедељак, а дан касније ће отпутовати за Београд.

Посету, Столтенберг ће започети у Босни и Херцеговини 19. новембра, односно у недељу, где ће имати радну вечеру са члановима Председништва ове земље.

Дан касније ће се упутити у Приштину где ће се састати са Вјосом Османи и Аљбином Куртијем.

Према НАТО саопштењу Столтенберг ће одржати и заједничку конференцију за медије са Вјосом Османи у 16.10 часова.

Након тога Столтенберг ће се састати са командантом КФОР-а Озканом Улуташом у кампу ове мисије „Нотхинг Хилл“, као и са директором НАТО саветодавног тима за везу, бригадним генералом Хамерштајном.

У уторак, генерални секретар НАТО-а отпутоваће за Београд, где ће се састати са Александром Вучићем и Аном Брнабић.

У саопштењу се наводи и да ће Столтенберг одржати заједничку конференцију за медије са А. Вучићем у 09.50 часова.

Столтенберг ће уједно разговарати са српским научницима који ће представити технологију развијену у контексту НАТО пројеката „Наука за мир и безбедност“, стоји у саопштењу.

Столтенберг ће истог дана своју посету Балкану наставити у Северној Македонији, где ће се састати са Стевом Пендаровским и Димитром Ковачевским.

У среду ће Столтенберг присусти састанку у Северној Македонији под називом „Лидери савезника из региона“, на којем ће учествати премијери Албаније, Хрватске, Црне Горе и Словеније, саопштено је из мисије НАТО.

Јенс Стонтерберг није омиљен у норвешким народом, између осталог и због масакра у Ослу и на острву Утоја. За време тих масакара био је премијер Норвешке. Осим епског говора, ништа није функционисало како треба тог дана, 22. јула, 2011. када су се десила два масакра, један у Ослу, а други на Утоји. Укупно 77 особа је је изгубило своје животе.

У 15:26 експлодира бомба у владиној четврти у Ослу. Девет особа је теже повређено, а 200 лакше.

Након, мање од два сата, у 17:21 Беринг Брејвик убија своју прву жртву на Утоји, Монику Бøсеи.

Млади људи очајнички покушавају да побегну. У 17:26 полиција добија први позив са острва о пуцњави.

Више од сат времена Беринг Брејвик шета по острву и пуца у младе људе које проналази. Учесници кампа покушавају да се сакрију у шуми и у пукотинама дуж обале, неколико њих покушава да исплива са острва. Али велики број њих не успева да избегне метке терористе.

За то време норвешка полиција чека на одговарајући чамац. Требало им је више од пола сата да изађу на обалу острва Утоја.

У 18:27 на острво стиже полицијски штаб. 18.34 Андерс Беринг Брејвик је ухапшен без отпора. Убио је 69 људи на острву и ранио много више.

Андерс Бехринг Брејвик је 24. августа 2012. осуђен на 21 годину затвора. Јенс Столтенберг је постао генерални секретар НАТО-а 2014.

Интересантан одабир генералног сектретара НАТО-а. Није успео да спречи једну особу да побије 77 младих људи за време када је био премијер Норвешке, али зато је награђен новим, вишим положајем, постао је генерални секретар НАТО-а. Могуће због тога што уме емотивно да чита “епске говоре”.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *