Завршни говор председника СНФ-а Момчила Трајковића на округлом столу „Српска листа и албанизација српских општина – у сусрет оснивању Заједнице српских општина“:

Трајковић истиче да је Вучићева политика према Косову и Метохији издајничка и да они то најбоље осећају.

“О Вучићевој политици, политици Србије и свих проблема на Косову и Метохији, ми смо говорили милион пута и дефинисали је и рекли смо да је она издајничка. Ми то најбоље осећамо.”

Трајковић је поменуо је “Српску листу” као извршитеља политике Београда и да би могла да одигра кључну улогу када би рекла Вучићу НЕ.

“Данас смо хтели да поразговарамо о једној великој ствари. О такозваној “Српској листи”, која је, не само промотер, него и извршитељ политике Београда, овде код нас. Она је велики фактор за нашу несрећу и она би могла да одигра и кључну улогу када би могла да промени политику и рекла Београду НЕ. Рекла Вучићу “НЕ”.

Тиме би политика Србије, Вучићева политика овде изгубила кључни ослонац и тиме би морало да дође до, да кажем, размршавања ове ситуације у којој смо ми. Зато је “Српска листа” важна за нашу несрећу и зато што је још једна ствар, она плод политике ова три фактора о којима је говорио Ћорац, и Београда и Приштине и међународне заједнице”, рекао је Трајковић.

Трајковић је направио осврт на политику Вучића напоменувши да “Српска листа” не би ни постојала да није била потребна да имплементира Бриселски споразум.

“У последње време, она се извукла, па постала само политика Вучића. Иначе, никада “Српска листа” не би постојала да није био договор, да није било пристанка међународне заједнице, да није било пристанка Тачија. Јер Вучић је на првим изборима овде био и говорио и остали представници власти. Говорили су на (тзв.) “Косовским” изборима, како би та листа победила. И она је била потребна. Зашто су била потребна ова три фактора? Да би се извршио, имплементирао Бриселски споразум. И зато је важна, и зато не треба да оставимо по страни никад тај важан фактор преко, тај бич, преко кога нас Вучић бије “, истакао је Трајковић.

Трајковић је такође напоменуо да се ради на албанизацији и дестабилизацији и као пример узео неколико општина у којима српски фактор нестаје.

“Стање на терену и зашто смо рекли дестабилизација или албанизација? Зато што, зато што се то стварно дешава. Српски фактор је овде тотално отанио. Ја га видим као једну санту леда, која се топи. Која нестаје. А нико да, ни да било шта учини, да каже, ајде станите. Зато ми и ово радимо.

Албанизација или дестабилизација, тај појам, који најбоље дефинише стање у којем се ми налазимо. Ми можемо да кажемо и друго нешто. И када о томе говоримо, не говоримо ми о Албанцима, него говоримо о органима, институцијама система и Куртијевим и његовим локалним који су на пример у Грачаници, Новом Брду или узмимо Штрпце. Па случај Штрпца најбоље показује наше страховање и наше упозорење да Грачаница не постане друго Штрпце. Јер се то дешава на терену. Да кажем, промена националне структуре.

У Чаглавици, не само што Чаглавица. Да кажем, многи су дигли руке од Чаглавице. Ало погледајмо сада унутра. Између Чаглавице и Лапљег Села, у читавој општини, да не говоримо о Гуштерици, Ливађу, Лепини, Радеву, свуда нестаје српски народ. Кажу одлазе, одлазе и Албанци. Да, Албанци одлазе, али се и враћају. А они Срби који продају своју земљу, они чупају своје корене и никада се овде више не враћају.

И зато је важно, важна ова тема. Добро што се КФОР, по мени, спустио, ајде да кажем, и ово је стратешко-политичко питање, али прагматично питање које треба, које већ сте видели да отвара процесе. И добро је што их отвара” тврди Трајковић.

И сада видите да нестаје… Албанизација севера Косова уствари јесте куртизација севера Косова. Ако могу тако да кажем. То што он ради са дугим цевима, шта ради. Он застрашује народ. Народ напушта у највећем без перспектива. А овај у највећем инсталира дуге цеви и институције које треба уствари да албанизују тај део територије. Јер, да вам кажем, по Куртијевом плану, Лепосавић се зове “АлбаниК”. “Албаник”, а о чему ми, шта да кажемо? Шта је то? Шта се то ради? Шта је то? Љубав према Србима?”

Одговорност за албанизацију и дестабилизацију не сноси само Вучић, већ и Курти, напомиње Трајковић.

“Ко је одговоран за судбину овог народа кад је систем у питању? Одговоран је Курти. Ако он каже да смо ми његови грађани, зна ли он шта се дешава његовим грађанима на Косову? Шта се дешава у Новом Брду? Како он може да говори како ће Србе сачувати, кад у Новом Брду имамо тоталну, поновићу још једном, албанизацију. Ја немам ништа против, свако ко је купио може да гради, али постоји начин, постоји стратегија, политика. Поготову његова политика која, како каже забринут за Србе. Шта је учинио за те Србе да не оду? Да Срби не продају за пет, или десет, петнест или педесет еура ар. Значи, чија је то одговорност? Ма не можемо Вучића о свему да кривимо. Вучић је предао део власти. Ми се овде не слажемо с тим, али оног момента кад је предао део власти, од тог момента је Курти одговоран за судбину овог народа. Он уствари само говори шта је његова политика. Његова политика је албанизација. Односно, нестајање овога народа са Косова.”

Зашто, где су надлежни органи да процесуирају, да виде о чему се овде ради овим дивљим градњама? Како је могуће да неко дивље гради? Погледај му темељ, зидове, куће и на крају зауставе и после тога кроз прсте дође до легализације. И то је једна појава, такозвана процедура ових општинских органа. А шта се дешава у тој процедури? Како је могуће да се у старту не заустави? Зашто то, да кажем на нивоу “Косова”, те институције ћуте? Зато што се оне слажу да се ова, да кажем албанизација и размештања овог народа дешава. Као и што се Вучић слаже да овај народ нестане. Ви знате да је он за Чаглавицу, пре колко, пет година рекао да овде нема ни двадесет кућа. А данас има сто кућа. А одкако је он то рекао, да, било је тада 150 кућа. Педесет кућа је отишло. А, да ли је неко био од тог нашег упозорења? Никад нико није био.

Срби су прпуштени судбини, Божјој вољи и великој несрећи, објашњава Трајковић.

“Ми смо стварно препуштени судбини. Препуштени Божјој вољи и препуштени смо једној великој несрећи. Јер, ја то у последње време понављам и сада кажем, неће бити срећнији Албанци на Косову ако Срби нестану. И зато и кажем и позивам, да, да размисле о томе. Јер није природно да Косово буде без Срба, као што су неки мислили да је природно да Косово буде без Албанаца. Није природно ни једно ни друго и неће бити мира уколико Срби нестану одавде”, истиче Трајковић.

Трајковић сматра да су Срби на Косову и Метохији фактор мира и да балансирају да не дође до рата.

“Да ли постоје услови за рат? Биће рата ако Срби нестану одавде. Ја не видим ситуацију у којој ће последњи Србин на оној, како се зове, руди да пусти Косово да Албанци аплаудирати.

Срби са Косова и Метохије, ми који смо овде, ми смо уствари фактор мира. Ми балансирамо да не дође до рата. Ми балансирамо да не дође до рата. Јер се види расположење у Србији, у држави, у држави и у српском народу да неће ни по коју цену прихатити да Косово буде независна држава а поготово да Косово буде независна држава без Срба. То су сулуде ствари” рекао је Трајковић.

Како каже Трајковић, треба да се тражи од органада се процесуирају они који се баве митом, корупцијом и праве штету.

“Дакле, зато инсистирамо, тражимо да, тражимо од државних органа да процесуирају све оне који се баве митом, корупцијом, а праве штету, противзаконито.

Ако и даље (тзв.) “Косовска” власт ћути у вези овога, она је директан учесник у нестајању овог народа. Ми ништа не тражимо поводом ове теме, него да се примени закон. Да се примени закон и ништа више. Ако се примени закон, онда ће бити правде. Али ако се не примени закон, толерише се, подржава се процес нестајања овог народа. И морам да кажем, ја другачије не знам како то изгледа када једна територија на којој су живели Срби, више не живе Срби, него Албанци”, истакао је Трајковић.

Трајковић наглашава да Срби не шире никакву мржњу и да је Куртијева политичка платформа да милитаризује територију, да дисциплинује народ.

“Она је албанизована и она је, сад то погађа појединце, нећу да улазим у то, али ми смо забринути и зато ми тражимо. Ми никакву мржњу не ширимо. Ми тражимо да се заустави тај процес како би живели заједно овде. Нема другачије, без заједно.

А, ако неко мисли другачије и ако ова политика и даље толерише, али очигледно да Курти нема демократски капацитет да реши ово. Није му политика, није му платформа то.

Дакле, његова платформа је да милитаризује територију, да дисциплинује народ. Па како је могуће дугим цевим дисциплиновати народ да слуша? Не желим да оправдавам оно што се у Бањској десило. То је једна глупост велика. Али у неком, негде на крају, неко ко би тражио оправдање за ту глупу акцију тражи оправдање у понашању Куртија према северу Косова.

А да не говорим, пошто је наш пријатељ Баљошевић ту из Ораховца, да не говорим о стању нашег народа у тим општинама, територијама где нема општинска српска власт. Тамо су на издисају. Тамо се народ преполовио. А овде нам је Ахтисари, а и устав тзв. “Косова” је прихватио, да наши људи управљају општинама. Не из других разглога него да стабилизују српски фактор овде.

А шта се десило? Онај који је требао да стабилизује српски фактор, он утиче на његово нестајање. И то је наш протест, и то је наш глас. И закључак овог нашег скупа је све то, упућен свима, и “Косовској” власти и Вучићу и међународној заједници и албанском народу да размишља, да учини и он нешто да овај не нестане. Ако смо већ комшије, да живимо као комшије и као људи” закључио је на крају Трајковић.

Цео видео снимак можете погледати:


Косово и Метохија су Срце Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *