Данас је дан ПОБЕДЕ, a не дан примирја.

На данашњи дан, 11. новембар 1918. године, Немачка и Аустроугарска су потписале капитулацију. Капитулација је потписана у возу, близу града Компијена, у Француској. Тиме је окончан први светски рат, а силе Антанте, заједно са Србијом, изашле су из овог рата као победници.

Цела Европа, али и свет скупо су платили овај рат. Укупно, рат је однео око 16 милиона жртава. Највише жртава имала је Русија, око 4 милиона, а Србија 6. по реду са жртвама, изгубила је око 1,2 милиона становника, што је тада било трећину становништва.

Вечна слава свим борцима који су своју крв пролили за слободу и своју државу.

Цвет феникс – Наталијина рамонда – симбол страдања и „васкрс“ српског народа.

Дан када је потписано примирје у Првом светском рату, 11. новембар, Србија од 2012. године обележава као државни празник, а одређен је и амблем – две зелене траке и једног љубичастог цвета са пет латица.

Наталијина рамонда – цвет који се носи на реверу говори о српском народу, искушењима која је прошао током и после Првог светског рата и о васкрснућу Србије. Наталијина раманода позната као „цвет феникс” постала је симбол српског страдања у Првом светском рату, када је погинуло око 1,3 милиона грађана, готово трећина укупног становништва, будући да има особину да се када наступи сушни период, притаји и осуши, да би са појавом воде „васкрснула” и поново озеленела. Поновно рађање повезује се са чињеницом да је и Србија успела да „стане на ноге”, након исцрпне борбе.


Косово и Метохија су Срце Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *