Текст и фотографије: Зелена патрола

Све што су урадили урадили су преко ноћи!

Предузеће „Градина Каменолом” из Београда, неколико година уназад, покушава да започне са експлоатацијом камена на локацији Градина (Косјерић). Простор каменолома смештен је свега један километар од Косјерића, што чини само пар десетина метара од кућа мештана села Подградина.

Тим Зелене патроле је – само два дана пре катастрофе, са великим бројем жртава, која је погодила Јабланицу због обрушавања каменолома – снимао емисију о борби грађана Подградине против отварања каменолома.  Они се дуго и упорно боре, кроз институције и организовањем протеста, да сачувају безбедност и мир.  За сада без успеха. Разговарали смо с њима, у природи, на месту које они зову Рај.

Ако се отвори каменолом, нама у нашим кућама живота нема!

– На само километар од Косјерића, у насељу Подградина, на 50 метара од кућа планиран је каменолом. Пре четири године, кад се кренули са радом без икаквих дозвола, био је државни празник и ми нисмо успели да позовемо инспекцију. Тада су три камиона радила три дана и носила тај насип од приступног пута који су правили за каменолом. И то је било неподношљиво. Као прво ишли су великом брзином, много већом од дозвољене. Деца су из школе долазила плачући. Не би требало заборавити да је предвиђено да 100 камиона на дневом нивоу возе камен. Поред пута не постоје стазе за пешаке нити постоји могућност да се направе. Ми своју децу не бисмо смели пустити у школу. Од тада смо се организовали и нисмо им дозволили да приступе локацији предвиђеној за каменолом. Они свакодневно покушавају да поставе привремену саобраћајну сигнаизацију како би наставили радове. На том делу пута има 7 до 8 клизишта. Наше куће су испод пута и свака кућа има потпорни зид. Ми смо свесни, уколико се отвори каменолом, да нама у нашим кућама живота нема. Ми смо 2022. године дежурали и ту спавали под шаторима. Све што су урадили урадили су преко ноћи! Тако да су и привремену сигнализацију погрешно поставили. Инвеститор је од СО Косјерић добио дозволу за интерну саобраћајницу и пријаву радова на ту грађевинску дозволу, с тим да изводе радове на сопствени ризик. Они на тај начин улазе у четири парцеле које им не припадају. Једна од тих парцела је и моја. Они су купили око 7 хектара за каменолом али не могу ући на ту локацију без наших парцела. Ми смо покушали да спречимо да се у СО Косјерић усвоји тај пројекат. Председник СО Косјерић ми је лично рекао: Баш ћете ви то да зауставите. Ми ову борбу водимо 4 године. Осведочили смо се да у случају неког проблема нико из СО неће доћи да нам помогне. Овде има 40 домаћинстава која су директно угрожена од каменолома. Ми смо овде јако сложни. Клизишта смо сами санирали. Сами поставили улично осветљење. Сами смо довели воду. Ми овде имамо извор воде, који није пресушио упркос великим сушама. Уколико се каменолом отвори остаћемо без извора и воде. Овде се сви људи баве пољопривредном производњом. Овде су малињаци. – каже Драгица Симић, из удружења “Одбранимо Градину”.

(АКО СЕ ОТВОРИ КАМЕНОЛОМ НЕМА У НАШИМ КУЋАМА ЖИВОТА)

За нас је решење да нема каменолома и неће га ни бити!

–  Ми смо четири године на барикадама. Да је власт праведна ова наша борба не би тако дуго трајала. Још увек немају ни један валидан документ. Прве куће су 50 метара од каменолома И испод каменолома. Да је државни интерес они би иселили овај народ. Ово је најчистији део града Косјерића и сви који иду у шетњу долазе у Подградину. Ово је оаза мира и лепоте.  Неки богати људи хоће да нам то угрозе. Представници локалне самоуправе имају велике ингеренције  али они се праве да су неутрални. Овде су угрожени животи и куће, ту живи стотинак грађана и више од 30-оро деце. Где овај народ да иде да живи!?  За нас је решење да нема каменолома и неће га ни бити! Ми ћемо се борити и никада нећемо дозволити да каменолом почне са радом. – каже Велисав Ковачевић, становник Подградине.

      Задужен сам да браним државу, кућу, децу, жену…

– То су људи који су покуповали камионе и фабрике. Они су у стању да нам узму имење и куће. Они су смислили да је ово Градина каменолом. Ко даје паре неким необразованим и неотесаним људима да воде каменолом!? Долазила је овде полиција са дугим цевима, а око нас 30-оро деце. Да ли су долазили због нас или због њих? Ја стварно не знам…Ти што хоће да отворе каменолом то су наше комшије, који имају подугачке досијее…Питају мене што ја браним моју кућу!? Па ја сам задужен да браним државу, кућу, децу, жену…Што се тиче мене не плашим се никога! Никоме ништа нисам дужан! Нисам задужио ни државу ни породицу! Каменолом овде никад није био и неће бити! – закључује Драгомир Филипић Жућа, становник Подградине.

Живимо у зачараном кругу: министарство, инспекције, суд…

–   Сва министарства су дала сагласности на тај пројекат. Тај пројекат улази у приватне парцеле. Ми смо покренули судске процесе пре две године…Сви којима смо се обраћали упућивали су нас на Министарство грађевине, из министарства су нас упућивали на инспекције, из инспекција су говорили  да нису надлежни…Тако да је то био један зачарани круг. Ми смо се одлучили да покренемо судске процесе који и даље трају. Ми смо, у 2022. години, имали то да је фирма “Градина Каменолом” свакодневно долазила да поставља саобраћајну сигнализацију, видео надзор, …тако да је у два дана 15 грађана Подградине добило привремене мере. То је документација од 200 до 300 страница. Да ли је реално да судија, за један дан, то прими, прочита, анализира  и да истог дана донесе привремене мере против петнаест становника Подградине!? Ми смо се свим институцијама ображали и нисмо добили никакве информације. Сада је актуелна тема постављање саобраћајне сигнализације. Они никакве грађевинске радове не могу да изводе док није обезбеђен пут у смислу постављања саобраћајне сигнализације. Ми овде живимо и за мање од два минута смо ту кад се појаве радници из “Градина Каменолома” да постављају сигнализацију.  Пре тога они морају да реше правноимовинске односе за  четири приватне парцеле. Није урађен ни пројекат за воду. Пут нам је у катастрофалном стању и не може поднети камионе са теретом. С друге стране града има девет каменолома и ту се виде лоша искуства (проблем са водом, јаловином, угрожен биодиверзитет,…) и наше је да не дозволимо да овде буде отворен каменолом. – каже Бранка Марковић, удружење “Одбранимо Градину”.

       Потребно је сачувати здрав разум и образ

Путем потенцијалне трасе превоза камена из каменолома, тим Зелене патроле, је провео др Душко Кузовић, архитекта.

–   Крећемо од потенцијалног каменолома. Саобраћајница је ширине 6 м И није димензионисана за ту врсту саобраћаја. Проблем су куће испод пута које нису димензионисане за такав саобраћај. Има неколико клизишта. Кривине су такве да камиони не могу да их прате. После 100 метара већ смо у насељеном месту кроз које ће дневно пролазити 100 претоварених камиона И враћати се празни великом брзином. Људи који су правили куће нису предвидели да ће у близини бити каменолом. Мост је на себи имао ознаку оптерећења до 4 т. Неко је скинуо ту ознаку рачунајући да ће на тај начин олакшати реализацију тог пројекта. Људи покушавају да живе, да имају своје животе…али га нико није упозорио да ће имати каменолом у близини куће. У најстаријем делу насеља видимо да овај профил пута не може поднети да се два камиона мимоиђу. Камиони ће пролазити поред средње школе, а пут не може да издржи тренутни саобраћај…Кад наиђу камиони где ће да се склоне деца? Косјерић је некад био град кошарке и одбојке, сада је град који се гаси…Црква, дом здравља и даље је у трупу пута канализација. Да ли то има смисла? Кад изађу камиони на магистрални пут, поред пута је највећи расадник у Србији и њима ће сметати прашина. Има много погоднијих локација за каменолом на путу Косјерић – Пожега. Нема логике да правиш каменолом у оквиру стамбене зоне. Подсећам вас да је Косјерић прва општина у Србији која је развијала сеоски туризам. Шта ће бити с тим? Косјерић је већ оптетрећен камионским превозом због цементаре. У насељу Брајковићи, према нашим изворима, планирају да раде прераду тог камена сепарацијом, за шта им је потребна вода. Овде се не води рачуна о јавном интересу. Мало је непристојно да један власник каменолома угрожава на стотине породица. Пре више од годину дана купљене су машине за каменолом, међутим оне стоје јер се грађани боре против отварања каменолома. Некада је овде било много више солидарности у српској провинцији а сада су људи равнодушни или крију своје емоције. Људи хоће да живе ту, граде куће а власт у сред насеља отвара каменолом и труди се да их растера. – прича др Душко Кузовић, архитекта.

(ЗЕЛЕНА ПАТРОЛА СНИМА ЕМИСИЈУ СА ГРАЂАНИМА ПОДГРАДИНЕ)

Патња тих људи је огромна и последице су неподношљиве

–   До тог каменолома није смело ни да дође, требало је то спречити још у фази планирања у насељу, на једном таквом терену где каменолом од кућа дели само 6 метара широк пут. То је насеље где живе људи, баве се пољопривредом, где има пуно деце. Незамисливо је да је ико могао да разматра давање дозвола за каменолом на овој локацији. При томе тај каменолом је на пар километара од цементаре у Косјерићу па имамо и кумулативни ефекат загађења и утицај на цео град Косјерић. Мислим да је корупција и недостатак правне сигурности у држави довео до тога да се уопште уђе у такав пројекат. У управним и судским поступцима, из вишегодишњег  искуства, видимо да ништа није чисто и да је све под велом мистичности кад је у питању рад надлежних државних органа. Против тих људи, грађана Подградине, се води на десетине судских поступака. То су класичне слапп тужбе: кривични поступци, грађански судски поступци, парнице…парнице за сметање поседа. Ти поступци се воде годинама. Грађани су ослобођени у кривичним поступцима а за исте догађаје у парничним поступцима и даље се одвијају суђења. Занимљиво је да је одређено више привремених мера грађанима Подградине у којима је забрањено кретање становницима путем и право жалбе. Компанији “Градина Каменолом” су издате дозволе за каменолом без обзира што не поседују све потребне парцеле. То је једна паранормална ситуација. Одлуке су потписивале судије које не суде у тим предметима. Они имају право на самопомоћ, на окупљање, на протесте…Они користе то право. У оквиру пројекта је водоизвориште са ког се снадбева 12 породица и имају дозволе за то. Кад би почело минирање у каменолому тај извор би био изгубљен. Иначе, имате фирму која пише студију о утицају на животну средину а власник те фирме је члан комисије која то оцењује. То је сукоб интереса.  Грађани Србије морају да знају да им се сутра може десити то што се сада дешава у Подградини. Због тога сви грађани Србије треба да им пруже подршку. Непотизам и корупција на сваком кораку!–  закључује адвокат Сретен Ђорђевић, пуномоћник мештана Подградине.

(НЕПОТИЗАМ И КОРУИПЦИЈА НА СВАКОМ КОРАКУ)

ПОСЛЕДЊА ВЕСТ!

Само два дана после трагедије која се догодила у Јабланици, а због каменолома, радници компаније “Градина Каменолом” су покушали да поставе саобраћајну сигнализацију како би могли приступити локацији каменолома. Грађани Подградине су их спречили у томе. На лице места је изашла полиција и установила да нису испоштовани услови за постављање сигнализације. Са радницима је, том приликом, дошао и директор компаније. На питање грађана: да ли је видео шта се десило у Јабланици, кад се каменолом обрушио на насеље у ком је погинуо велики број људи,одговорио је да се то њега ни на који начин не тиче.

Контакт особа: Драгица Симић, удружење “Одбранимо Подградину”, 063 613 720

Извор: Седма Сила


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *