Петковић и Бисљими заједно на састанку са Лајчаком ФОТО: Х /Мирослав Лајчак
Настављени су “компромисни споразуми” и велеиздаја српских националних интереса у Бриселу.

Уочи сусрета портпарол Европске Уније Петер Стано је навео да је данас на дневном реду захтев да се “хитно започне примена Охридског споразума” и да се обе стране “коначно договоре” око напретка у дијалогу, док је сам Лајчак пар дана раније у истом тону навео да је време да се „озбиљно почне са применом Основног споразума“.

За то време је Петковић инсистирао на Заједници српских општина која је по свим критеријумима представља невладину организацију која треба функционисати по “уставу” сепаратиста на окупираном Косову и Метохији и којој ће Србија као спонзор моћи да донира паре. Притом се неће ни звати ЗСО него Заједница општина са српском већином. Нацрт статута за ЗСО не прелази ниједну од „црвених линија Косова“, али све црвене линије Републике Србије.

И поред тога што је Петковић свестан те чињенице, каже да је:

ЗСО од суштинске важности.“

Петковић је подцртао је да је српска делегација инсистирала на формирању ЗСО, али и да је покренула питања везана за однос сепаратиста у Приштини према Србима.

„ЗСО је од суштинске важности за процес нормализације и нормалан живот Срба на Косову. Говорили смо и терору Аљбина Куртија према Србима, нарочито Србима на Северу КиМ, указали смо на све оне отежане околности живота Срба на КиМ и говорили о етничком чишћењу које се спроводи над Србима од стране власти у Приштини, њиховим једностраним и ескалаторнима потезима, гашењем институција, противправним хапшењима Срба и свим другим стварима којима се отежава живот српског народа на КиМ, због чега је дошло и до одласка дела Срба са простора Севера КиМ“,

– навео је Петковић, заборављајући да помене да је сав тај терор над Србима, посебно на северу Косова и Метохије, омогућио и обезбедио Александар Вучић, заједно са Српском Листом која је чак омогућила својим гласовима да сепаратистичке тзв. власти оформе своју војску.

Он је такође навео да суштина споразума из Охрида пре свега формирање ЗСО, заборављајући да наведе да се у том споразуму захтева да Србија призна суверенитет “Косова” и теритоијални интегритет, да призна националне симболе, заставу, владина документа, дипломе, пасоше, регистарске таблице, личне карте и да се уздржи од блокирања интеграције “Косова” у било коју међународну организацију, што је Александар Вучић већим делом и урадио.

И поред тога што је готово све тачке Охридског споразума велеиздајничка власт на челу са Александром Вучићем испунила, није добио никакав одовор у вези ЗСО од Бисљимија да ли прихвата нацрт статута ЕУ за формирање овог тела:

„Све време је ћутао или избегавао одговор. Дакле тема је ЗСО када говоримо о имплементацији договора из Охрида јер без тога не можемо да идемо напред. Знају то у ЕУ, то је темељ да се иде напред“,

– казао је Петковић.

И док подцртава да је за Београд ЗСО главно питање Основног споразума, наглашава да је Србија свесна својих обавеза и многих ствари које треба заједнички да се ураде.

„Када је реч о поштовању споразма, ми смо свесни наших обавеза и оно што је обавеза Београда биће испуњено, као што смо до сада наше обавезе испуњавали“,

– признао је Петковић да власти у Београду настављају издају националних интереса.

Петковић такође потврђује да су све тачке бриселског спразума испунили, а да супротна страна ниједну.

„И онда када се постави питање шта Београд треба да уради, а имате бриселски споразум где је Београд све испунио, а Приштина која најбитније тачке споразума – ЗСО не спроводи, то вам јасно показује ко жели да учествује у дијјалогу. Постоје бројне ствари које треба да испунимо, али предуслов је да се крене са формирањем ЗСО“.

О питању несталих: Београд прихватио предлог ЕУ о правилнику

Разговарало се и о наставку спровођења декларације о несталим особама.

Петковић је, без изношења других детаља, казао да је Београд „још једном показао пуну конструктивност“, те да је уједно прихватио предлог ЕУ који се односи на доношење конкретног правилника о раду везано за радну групу и комисију у оквиру питања несталих особа.

А Приштина је, каже Петковић „наравно, имала некакве своје коментаре“.

„Покушала је да заустави тај процес чиме се још једном показује да Приштина не жели да се бави питањем проналаска несталих особа“, оценио је.

Уместо да Србија покрене реципрочне мере, Петковић се жалио званичнику ЕУ који је потврдио да је Приштина прекршила споразум о ИБМ. Разговарало се и о кршењу споразума о Интегрисаном управљању прелазима – ИБМ, а у контексту недавне одлуке Приштине да дозволи увоз српске робе, али само преко Мердара и уз детаљне контроле камиона, услед чега су створене велике колоне, потврдио је.

„Наша страна је указала на то да стотине камиона чека на Мердару, што је апсолутно неприхватљиво јер ако имамо одлуку о укидању забране уласка српске робе, како је могуће да стотине камиона чека да уђе преко Мердара“,

-упитао је Петковић.

Наглашава да је српска делегација тражила отварање и других прелаза за робу из Србије.

„Када смо говорили о ИБМ, Бисљими крене да говори како ми све кршимо, а када га ја питам конкретно – шта смо погрешили, он стане и онда му ја баш у вези са кршењем ИБМ изнесем податак да нисмо ми него косовска полиција је та која је почетком септембра направила озбиљан инцидент када је ушла на простор јурисдикције централне Србије и тиме озбиљно прекршила споразум о ИБМ. То је потврдио и представник тима господина Лајчака који је дошао и то отворено рекао током трилатералног састанка“,

-навео је Петковић.

Петковић: Покренули смо питање усклађивања ветеринарских сертификата

Са друге стране, потврдио је да је званични Београд отворио тему усклађивања ветеринарских сертификата због робне размене.

„Наша страна је покренула питање усклађивања ветеринарских сертификата што је важно, јер после дужег низа година заустављања српског меса, месних производа, млека и млечних производа, тражимо усклађивање и тих сертификата што ће много значити за Србе на КиМ“, тврди Петковић.

Осврнуо се и на званичне посете, односно забране уласка српским званичницима, укључујући и недавно онемогућавање официру за везу Београда у Приштини да посети затворенике на Косову и Метохији.

Са друге стране, каже да се Бисљими о тој теми се није изјашњавао.

„Прво је рекао да он не пристаје на споразуме о званичним посетама док ваљда ја не престанем да причам о терору Аљбина Куртија, на шта сам му казао да ме никада неће зауставити да говорим истину“, поручио је.

Наглашава да је данашњи састанк са Бисљимијем био „мучан“.

„Видите да не постоји никаква искрена спремност да се договарамо ни око чега“, навео је, поручујући да Приштина одбија да разговара о предлозима Београда.

Каже да је Бисљими у једном тренутку и хтео да напусти састанак, а да је он скренуо пажњу Лајчаку да ће остати и рећи шта има да каже о ономе:

„Што морамо да решавамо путем дијалога, јер не постоји други начин како да дођемо до нормализације односа“.

Са друге стране, каже да се он држао тачака које су за Београд и нормализацију односа битне и да није дозволио да „буде испровоциран“.

„Опасна појава – сексуално узнемиравање Српкиња“

Петковић је рекао и да је на оба састанка указао на „опасну појаву“ у последње време на Косову и Метохији, односно на, како тврди „сексуално узнемиравање Српкиња од стране Албанаца посебно када је реч од стране припадника тзв. косовске полиције“.

„Постоје извештаји жена са севера Косова и Метохије које су чланице невладиних организација које о томе говоре. Постоји сведочење око тридесет Српскиња које о томе говоре“, казао је Петковић, наводећи да су извештаји достављени и КФОР-у и другим међнародним представницима на Косову и Метохији.

Петковић је уједно казао да им је Лајчак најавио да ће их поново позвати у Брисел и да ће се до краја године одржати још једна или чак и две рунде дијалога.

На крају подцртава да је Београд опредељен за мир и компромис, тј. потпуну предају националних интереса и да ће се увек одазвати позивима из Брисела.

Извор: Делови објаве коришћени из чланка КоССева


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *