Владимир Путин је на самиту БРИКС-а представио симболичан предлог закона о јединственој валути за земље чланице алијансе. На њој су приказане заставе земаља оснивача БРИКС-а.
Самит БРИКС-а у Казању, којем присуствују лидери двадесетак држава, представља дипломатску победу руског лидера Владимира Путина и демонстрација је да Запад није успео да изолује Русију на међународној сцени, пише „Дејли Телеграф“.

С тим у вези, колумниста британског портала „АнХерд“ Томас Фази пише да је Русија одиграла водећу улогу у развоју БРИКС-а и поставила асоцијацији нови стратешки циљ — дедоларизацију.

„Санкције Русији и замрзавање њене имовине од стране западних сила истакли су потребу за финансијском независношћу, чинећи програм дедоларизације не само пожељним, већ и неопходним. Обим трговине у валутама земаља чланица већ је премашио обим доларских трансакција. Сада је Русија поставила нови стратешки циљ организацији — дедоларизацију“.


Самит БРИКС у Казању одржава се од 22. до 24. октобра. Како је рекао помоћник руског председника Јуриј Ушаков, на самиту је представљено 36 земаља, од којих 22 на највишем нивоу, а на догађају учествују и руководиоци шест међународних организација.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *