Фото: Радио Гораждевац
У Гораждевцу је од 2021. године рођено преко 30 беба, што је веома велики број у односу на око 650 становника, колико се претпоставља да овде живи. Упркос овој чињеници, Канцеларија за Косово и Метохију, са надлежним службама, још увек није отворила вртић чија је изградња почела управо те 2021. године. Због тога око 50 деце узраста од 0 до шест година још увек проводи само три сата дневно у неадекватним условима Основне школе „Јанко Јовићевић“.

Канцеларија за Косово и Метохију ни овога пута није одговорила на питања Радио Гораждевца, која су послата њиховој инфо служби, од које свакодневно добијају разна саопштења и реакције на дневне догађаје. Међутим, родитељи који су им писали и предложили ову тему путем е-Репортера, остаће без важног одговора, због чега њихова деца већ две године проводе време у неадекватним условима, упркос чињеници да је зграда вртића одавно завршена.

У Гораждевцу данас живи око 60 деце узраста од 0 до шест година. Њих тридесетак, узраста од три до шест година, три сата дневно проводи време у неадекватним условима једне просторије, без санитарног чвора за тај узраст, унутар ОШ „Јанко Јовићевић“, док најмлађи, управо из тих разлога, немају могућност боравка у вртићу.

Да се власт у Србији и Канцеларија за Косово и Метохију боре за опстанак Срба на овим просторима, поручио је заменик директора Канцеларије за КиМ Борислав Тајић током обележавања 21. годишњице страдања деце у Гораждевцу.

„Срби у Гораждевцу су показали одлучност и храброст да остану и опстану на својим огњиштима. То је обавеза и државе Србије, Канцеларије за Косово и Метохију, која је од момента прогона и расељеништва до ових трагичних дешавања у прошлом периоду увек била посвећена разумевању потреба и сваком виду подршке житељима овог краја. Сви наши напори и у будућности биће усмерени ка решавању проблема опстанка и обезбеђивања бољих услова за живот, како становника Гораждевца, тако и Срба на простору Косова и Метохије“,

-рекао је Тајић новинарима 13. августа испред споменика страдалој деци.

На питање новинара Радио Гораждевца, када ће новосаграђени вртић бити отворен, Тајић је тада рекао да се нада завршетку процедуре и отварању вртића до јесени.

„Отварање вртића се припрема. Усклађује се са потребама и буџетом за запошљавање радника, а неопходне процедуре ресорног министарства су у току. Интензивно се ради на опремању вртића и надамо се да ће врло брзо бити отворен. Надам се да ћемо успети да све то завршимо до јесени“, рекао је Тајић.

Румунска канцеларија за везу у Приштини донирала је децембра 2023. године намештај и опрему за новоизграђени вртић у Гораждевцу, саопштено је тада из ове канцеларије. Један од три пројекта за 2023. годину, које организује Румунска агенција за међународни развој и сарадњу (РоАид), реализован је у Гораждевцу донацијом вредног намештаја за новоизграђено обданиште. Кревети, полице, ормарићи и душеци део су донације румунске канцеларије у вредности од око 6.000 евра.

Камен темељац за изградњу обданишта у Гораждевцу положен је још 18. новембра 2021. године, уз присуство помоћнице директора Канцеларије за КиМ, Јелене Стојковић, тадашњег председника Привременог органа општине Пећ, Милоша Димитријевића, и владике Теодосија, у присуству великог броја грађана, пре свега родитеља, који нису крили радост што ће њихова деца добити нови вртић.

Пројекат изградње вртића, који је био вредан 35 милиона динара, финансира Канцеларија за Косово и Метохију. Када вртић буде завршен, у њему ће моћи да борави до 60 деце, најављено је тада.

Месец дана касније, а више од три месеца од потписивања уговора којим се извођач радова обавезао да ће пројекат завршити за деведесет дана, изградња је започета тек након писања Радио Гораждевца и КоССева у децембру исте године.

„Ова средина дуго чека овакав објекат и заслужила га је. Честитам председнику, преосвећеном владики и свим породицама на овом објекту, који симболизује напредак, бољи живот и подмладак“, казала је помоћница директора Канцеларије за КиМ, Јелена Стојковић, током полагања камена темељца.

Вучић обећао изградњу вртића у Гораждевцу

Председник Србије Александар Вучић најавио је 5. фебруара 2020. године изградњу вртића у Гораждевцу, одговарајући на питање грађана путем своје Фејсбук странице. На поруку да не дозволи да се Срби међусобно деле и напуштају своја огњишта, као и молбу да посети Гораждевац, Вучић је рекао да је много пара дато за Косово.

„Дали смо много пара за Косово, зато сам се зачудио зашто то нисмо раније урадили. Већ је дат новац за израду пројектне документације, а одмах затим крећемо у изградњу вртића. Хвала вам, само гледајте да вртић буде пун осмеха наше деце“,

– одговорио је Вучић, годину дана пре почетка изградње врића у Гораждевцу.

Извор: Радио Гораждевац


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *