На данашњи дан,1941. године извршен је један од најмонструознијих злочина у Другом светском рату, када су Немци у Крагујевцу пред стрељачки вод извели више од 2000 људи. Крвави пир немачких нациста почео је 19. октобра, а у ова три дана убијено је више хиљада људи у Крагујевцу и околини.

Немачки крвници нису имали милости ни према коме, па је тако међу жртвама био велики број деце и малолетника, ученика средње школе, који су са наставе одведени на губилиште. Њиме је Десанка Максимовић посветила песму “Крвава бајка”.

У спомен на жртве стрељања читав простор око Шумарица, где се догодило стрељање,  претворен је у спомен-парк. Меморијални комплекс обухвата и Музеј 21. октобра, са сталном поставком везаном за овај догађај.

Крагујевачки октобар или Крагујевачки масакр представља масакр којег су над Српским цивилним, становништвом Крагујевца и околних села починиле немачке окупационе снаге 19, 20. и 21. октобра 1941. године на подручју окупираног дела територије Србије.

У овом злочину је страдало око 3.000 становника Крагујевца и околних места, а међу њима је било и 26 жена, 287 крагујевачких ученика и младића средњошколског узраста и 40 деце старости између 11 и 15 година.

Након Другог светског рата владало је мишљење да је страдало 7.000 цивила.

Према подацима историчара и некадашњег кустоса спомен-музеја „21. октобар“ Станише Бркића, 19-21. дана у Крагујевцу и околним селима је убијено 2.796 људи а 61 је преживело стрељање.

Овај злочин је описала Десанка Максимовић у својој поеми Крвава Бајка.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *