Суштину панике која влада на Западу у вези са самитом БРИКС-а који почиње у Казању 22. октобра истиснуо је Ројтерс. „Русија настоји да убеди земље БРИКС-а да створе алтернативну платформу за међународна плаћања која би била заштићена од западних санкција… Председник Владимир Путин настоји да претвори БРИКС <…> у моћну противтежу Западу у светској политици и трговине“, пише британска агенција.

Јасно је на шта се мисли: Запад и пре свега САД страхују да БРИКС постаје гробар долара, а самим тим и целокупног модерног униполарног светског поретка заснованог на Бретонвудском систему и његовом наставку у облик јамајчанског валутног система. Долар, као главна светска резервна валута, као доминантно средство међународног плаћања и, што је најважније, као инструмент глобалне политичке уцене од стране Сједињених Држава, дефлационише се у обичну националну валуту.

Очекује се да ће актуелни самит БРИКС-а у Казању предложити спровођење идеје о дедоларизацији светске економије у виду конкретних планова и одлука.

Пише: Игор Пшеничников


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *