Ни 25 година од окупације Косова и Метохије, на овом простору нема никаквог економског просперитета. Напротив, КиМ како их на Западу виде као засебну територију насељену махом Албанцима, за време НАТО и западног протектората досегли најдубљу финансијску кризу и сиромаштво.

У најновијем извештају Светске банке оценује се да ће 2024. године економски раст на Kосову и Метохији (у систему албанских сепаратиста) износии 3,8 процената, углавном вођен потрошњом и инвестицијама дијаспоре у грађевинарство. Другим речима до “економског раста” ће доћи принудом и криминалом. Људи су принуђени да троше одређене суме новца како би преживели а до којих нико не зна како се долази у великом броју случајева док је одавно познато да је улагање у грађевину систем за прање порекла илегалног стеченог новца као што се и каже “дијаспоре у грађевинарство”. А знамо како албанска дијаспора у иностранству долази до новца. Уосталом, зашто би се новац масовно улагао у грађевину у средини која је економски у најгорем положају у Европи? Коме продати све те станове?

Не само због новца већ и због масовног напуштања покрајине од стране косовских Албанаца што препознаје и Светска банка у свом извештају која каже да је, поред веза са иностраним тржиштем, енергетиком и водоснабдевањем, један од највећих изазова управо “унапређење људског капитала”. Систем косовских сепаратиста и даље има највећи број незапослених у региону Балкана, запослено је свега 37 одсто радно способног становништва. То наизглед може да представља и значајан пораст у односу на пре само 4 године када је та стопа на овом простору износила 24,6%. Међутим, разлог оваковог “пораста” лежи у чињеници да је најмање једна трећина косовских Албанаца напустила јужну српску покрајину у задњих неколико година а управо у потрази за послом у некој од западних земаља. Тај тренд наставља да расте што је једна од најбоље чуваних јавних тајни ЕУ и Запада, питање је само – докле?


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *